Δημοσιονομικός χώρος 3,4 δισ. ευρώ για επενδύσεις

Δημοσιονομικός χώρος 3,4 δισ. ευρώ για επενδύσεις

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Η αλλαγή της χρήσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs) που επιστρέφονται στη χώρα μας από την εξυπηρέτηση του χρέους στη χρηματοδότηση επενδύσεων θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την μεταφορά των κονδυλίων σε συγκεκριμένες επενδύσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα θα κερδίσει τη μάχη αυτή ωστόσο, από τα περίπου 4 δισ. ευρώ που απομένουν να εισπραχθούν, για επενδύσεις θα οδεύσουν 3,4 δισ. ευρώ δηλαδή η απόφαση ενδέχεται να εφαρμοσθεί από τη μεθεπόμενη δόση, περιορίζοντας το όφελος κατά 600 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα ο κ. Σταικούρας αναμένεται να ενημερώσεις τους θεσμούς για τον μηχανισμό εξομάλυνσης (smoothing mechanism). Επί της ουσίας πρόκειται για το μέτρο που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να μεταφέρει τα υπερπλεόνασματα στην επόμενη χρονιά και τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στοχευμένα από το οικονομικό επιτελείο και όχι εν μία νυκτί να μοιράζονται ως μέρισμα στους αδύναμους. Το θέμα είχε τεθεί και στο EWG από τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μ. Αργυρού ο οποίος στις αιτιάσεις των συναδέλφων του για τα μερίσματα ζήτησε αυτά να μπορούν να μεταφερθούν στο επόμενο έτος. 

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί και ο πτωχευτικός κώδικας. Σύμφωνα με πληροφορίες η Κοινοτική Οδηγία παρέχει τη δυνατότητα στο εθνικό δίκαιο να προβλέπει τρεις εναλλακτικές οδούς κατά τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης: 1) απευθείας διαβούλευση του οφειλέτη με την τράπεζα 2) διαμεσολάβηση τρίτου εμπειρογνώμονα 3) λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι Ελληνικές Αρχές θα εισηγηθούν  τη λειτουργία πλατφόρμας, καθώς κατά την Οδηγία, αν η διαδικασία αυτή τελεί υπό τη σκέπη διοικητικής Αρχής, τότε αναστέλλονται σε αυτό το στάδιο τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Επίσης στα βασικά προαπαιτούμενα της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης περιλαμβάνονται τα εξής:

- Αντικειμενικές αξίες: Η ένταξη στο σύστημα αντικειμενικών αξιών περίπου 3.000 περιοχών. Ήδη η διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ μέχρι τα τέλη Μαίου θα έχουν ευθυγραμμισθεί οι τιμές της εφορίας με τις τιμές πώλησης των ακινήτων. Όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν στα χέρια τους τις τιμές ζώνης που θα εφαρμοστούν στις υπό ένταξη περιοχές και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να διαπιστωθεί ο φόρος (ΕΝΦΙΑ) που θα προκύψει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των ανωτέρω περιοχών.

- Οι ιδιωτικοποιήσεις: Η ΔΕΠΑ και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αποτελούν κεντρικές αποκρατικοποιήσεις που παρακολουθούν στενά οι θεσμοί.

- Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων: Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα χρηματοπιστωτικά θέματα, θα αναλυθεί και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς οι θεσμοί θεωρούν ότι υπάρχει καθυστέρηση. Η κυβέρνηση εκτιμά πως μετά την κατάργηση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας ο αριθμός τους θα αυξηθεί. Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά τις προηγούμενες μέρες, για την περίοδο έως το τέλος Ιουλίου έχουν προγραμματισθεί 4.238 πλειστηριασμοί, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί.

- Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στόχος είναι η μείωση τους κατά 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.