Dimand: Mε επιτυχία ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση

Dimand: Mε επιτυχία ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση

Πρόβλεψη για διάθεση εξτρά μετοχών περιλαμβάνει η δημόσια προσφορά της Dimand και σύμφωνα με πληροφορίες η πρόβλεψη αυτή θα αξιοποιηθεί, καθότι η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη.

Ειδικότερα και καθώς η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή, πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές θέλουν να έχει ήδη υπερκαλυφθεί από την Πέμπτη, όχι απλά το σύνολο των προς διάθεση μετοχών αλλά και το λεγόμενο green shoe… με τα κεφάλαια που προσφέρονται να υπερβαίνουν τα 112 εκατ. ευρώ και να εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν αν δεν ξεπεράσουν κιόλας τα 150 εκατ. ευρώ, με το εύρος στο book building να έχει προδιάθεση προς το βορρά!

Με άλλα λόγια η ζήτηση πλέον υπερκαλύπτει και τις τρεις κατηγορίες μετοχών που έχει προβλεφθεί να διατεθούν αν χρειαστεί, με την τρίτη κατηγορία που ήταν υπό αίρεση (green shoe) να έχει επίσης υπερκαλυφθεί.

Δηλαδή, η ζήτηση ήδη απορροφά:

  • Τις 6,213 εκατ. νέες μετοχές
  • Τις 325.000 μετοχές που απευθύνονται για αγορά σε περιορισμένο κύκλο προσώπων μεταξύ των οποίων και τους εργαζομένους, αλλά και
  • Τις 931.800 πρόσθετες μετοχές του green shoe που εξαρχής υπήρχαν ως δυνατότητα για την περίπτωση υπερκάλυψης της προσφοράς η οποία έχει ήδη επιτευχθεί.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι η εταιρία με ξεκάθαρο πλάνο και έτοιμη να ανακοινώσει συμφωνίες με την είσοδό της στο ΧΑ, αψηφά την αβεβαιότητα και εισέρχεται στο ΧΑ με μεγάλη ζήτηση και τοποθέτηση μεγάλων επενδυτών, όπως το  Latsco και το fund Orasis του George Elliot.

Πέρα από αυτά τα ατού της εταιρίας, όμως ας σημειωθεί επίσης ότι σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού οι εταιρίες στον ευρύτερο κλάδο real estate θεωρείται ότι υπεραποδίδουν της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι το 30% των μετοχών της δημόσιας προσφοράς θα διατεθούν σε ιδιώτες και το 70% σε ειδικούς επενδυτές. Λόγω της μεγάλης ζήτησης οι ανάδοχοι θα φροντίσουν με την κατανομή να επιτευχθεί επαρκής διασπορά και θα ληφθεί υπόψη για την κατανομή, η ζήτηση και από τις δύο κατηγορίες επενδυτών.

Πώς προέκυψε το πράσινο παπούτσi

Ως green shoe αναφέρεται διεθνώς η δυνατότητα επιπλέον διανομής μετοχών που παρέχει στον ανάδοχο, την ευκαιρία να πουλήσει περισσότερες μετοχές αν υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Πήρε το όνομά της από την Green Shoe Manufacturing Company (που τώρα έχει απορροφηθεί από τη Wolverine World Wide) γιατί κατά την εισαγωγή της το 1919 στη Wall Street ήταν η πρώτη που αξιοποίησε αυτή τη δυνατότητα.

Συνήθως οι ανάδοχοι διαθέτουν περίπου έως και 15% περισσότερες μετοχές από το ποσό της αρχικής έκδοσης.

Τα green shoe είναι μία επιπλέον κάλυψη ασφαλείας για τους επενδυτές εφόσον με τη ζήτησή τους έχουν οι ίδιοι διαμορφώσει αυτή την ευκαιρία. Παρέχει σταθερότητα τιμών, ρευστότητα και αγοραστική δύναμη σε περίπτωση υποχώρησης τιμών, καθώς τα κεφάλαια από την πώληση των επιπλέον μετοχών διακρατεί για ένα διάστημα ο ανάδοχος και αν η τιμή υποχωρήσει τα αξιοποιεί για να αγοράζει διατηρώντας την ισορροπία στη μετοχή.