Desktop Metal, η εταιρεία που «εκτυπώνει» μέταλλα για τη βαριά βιομηχανία

Desktop Metal, η εταιρεία που «εκτυπώνει» μέταλλα για τη βαριά βιομηχανία

Οι χρηματιστηριακές αγορές ετοιμάζονται να υποδεχθούν, κατά πάσα πιθανότητα πριν το τέλος του χρόνου, μία ακόμα εταιρεία που επέλεξε την μέθοδο SPAC για την εισαγωγή της. Η Desktop Metal θα απορροφηθεί από την «εταιρεία-όχημα» Trine Acquisition Corporation (TRNE NYSE). Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία απορρόφησης, το σύμβολο της μετοχής θα αλλάξει σε DM και μαζί με τις υφιστάμενες μετοχές της TRNE θα διαπραγματεύονται και αυτές των μετόχων της Desktop Metal και ορισμένων νέων επενδυτών που θα συμμετάσχουν σε ιδιωτική τοποθέτηση.

Όπως υποδηλώνει κατά κάποιο τρόπο το όνομα της εταιρείας, η Desktop Metal ασχολείται με την κατασκευή μεταλλικών αντικειμένων με την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, χωρίς την χρήση εργαλείων και με ελάχιστη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό το επιτυγχάνει με την χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing), η οποία έχει πάψει πλέον να είναι μία ανερχόμενη πειραματική τεχνολογία και έχει πια σημαντικές πρακτικές εφαρμογές. Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2015 και στις τάξεις της περιλαμβάνονται πολλοί καθηγητές του MIT και άλλων Πανεπιστημίων της Βοστώνης και ακόμα περισσότεροι απόφοιτοί τους.

Το σύστημα που χρησιμοποιεί η Desktop Metal μπορεί, σε γενικές γραμμές, να περιγραφεί ως εξής: Μέταλλα ή κράματα μετάλλων, σε μορφή σκόνης, αφού περάσουν μία ειδική επεξεργασία, τοποθετούνται διαδοχικά σε στρώσεις στην βάση του τρισδιάστατου εκτυπωτή. Ανάμεσα σε κάθε στρώση σκόνης γίνεται η έγχυση ειδικού συγκολλητικού υλικού από τα ακροφύσια του εκτυπωτή, στα σημεία που προβλέπεται από το σχέδιο που έχει εισαχθεί στο λογισμικό του. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ γρήγορη, κάθε τρία δευτερόλεπτα περνούν μία στρώση σκόνης και το αντίστοιχο συγκολλητικό. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, σχηματίζονται τρισδιάστατα αντικείμενα που γίνονται φανερά μόλις απομακρυνθεί, με την χρήση φυσητήρα, η σκόνη πάνω στην οποία δεν έχει πέσει το συγκολλητικό υλικό. Στο επόμενο στάδιο, τα αντικείμενα μεταφέρονται σε ειδικούς φούρνους, όπου ψήνονται έτσι ώστε να κολλήσουν πραγματικά μεταξύ τους. Σύμφωνα με την εταιρεία, το τελικό προϊόν είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, πιο ανθεκτικό από μεταλλικά αντικείμενα που κατασκευάζονται με τις παραδοσιακές μεθόδους, όπως η χρήση χυτηρίων. Τα παραγόμενα αντικείμενα είναι μεγαλύτερα από μια μπάλα του γκολφ και μικρότερα από μία μπάλα του μπάσκετ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με την μεταλλική σκόνη χρησιμοποιούνται ανθρακονήματα και ειδικά συνθετικά υλικά που αυξάνουν την ανθεκτικότητα των προϊόντων μειώνοντας και το βάρος τους.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα της μεθόδου που χρησιμοποιεί η Desktop Metal, όπως η ίδια τα περιγράφει στις εταιρικές της παρουσιάσεις, είναι η ταχύτητα, η ευκολία χρήσης, το γεγονός πως δεν χρειάζονται άλλα εργαλεία, η ελάχιστη σπατάλη πρώτης ύλης, αφού η σκόνη που περισσεύει από κάθε «εκτύπωση» μαζεύεται και ξαναχρησιμοποιείται, η χρήση μικρότερης ποσότητας ενέργειας από ότι απαιτείται σε άλλες μεθόδους. Επίσης, οι εκτυπωτές της είναι σχετικά μικρού μεγέθους, όπως και οι φούρνοι, με αποτέλεσμα να μην απαιτούνται εγκαταστάσεις μεγάλων επιφανειών. Σύμφωνα με την εταιρεία, μπορούν να περάσουν μέσα από το άνοιγμα μίας συνηθισμένης πόρτας. Επίσης, όλα τα μηχανήματά της μπορούν να περάσουν από μία εκτυπωτική διαδικασία σε μία διαφορετική με μεγάλη ευκολία και ταχύτητα, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα δέχονται ενημερώσεις του λειτουργικού τους συστήματος και του λογισμικού τους μέσω διαδικτύου, όπως και ο κάθε δικός μας υπολογιστής.

Εκτός από τους ακαδημαϊκούς/ερευνητές που αναφέραμε νωρίτερα, μέτοχοι της επιχείρησης είναι ήδη γνωστοί θεσμικοί επενδυτές που εξειδικεύονται στην χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων, όπως η Kleiner Perkins, η N.E.A., η Northern Trust, αλλά και η Google Ventures. Όλοι αυτοί έχουν χρηματοδοτήσει την εταιρεία σε διάφορους γύρους από το 2015 μέχρι τώρα, και κατά πάσα πιθανότητα θα κερδίσουν αρκετά από την επένδυσή τους. Πέρα από αυτούς όμως, συμμετοχή έχουν η Ford και η BMW, ενώ άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες ήδη συνεργάζονται με την Desktop Metal. Το ενδιαφέρον των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι αναμενόμενο αφού τα μεταλλικά εξαρτήματα που απαιτούνται για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου είναι πάρα πολλά και το μέγεθός τους συμβατό με αυτά που μπορούν να παραχθούν από τους εκτυπωτές της εταιρείας.

Οι πωλήσεις της εταιρείας αρχίζουν σιγά σιγά αυτή την περίοδο. Για το 2020 αναμένεται να είναι περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια και το 2021 προβλέπεται να αυξηθούν στα 78. Σύμφωνα με την διοίκηση, το 2025 οι πωλήσεις θα πλησιάσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ το 2023 θα πετύχει θετικές ταμειακές ροές και θετικά οργανικά κέρδη. Πέρα από τις πωλήσεις των εκτυπωτών και των φούρνων, η εταιρεία πιστεύει πως θα έχει σημαντικά έσοδα από τις πωλήσεις πρώτων υλών και του συγκολλητικού υλικού. Μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού η Desktop Metal θα έχει σημαντική ρευστότητα, περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων που θα χρησιμοποιήσει για να κινηθεί πιο επιθετικά στην αγορά και για να κάνει εξαγορές, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όσο ενδιαφέρουσα και αν είναι η τεχνολογία της Desktop Metal, αυτό που θα κρίνει την επιτυχία της είναι το αν θα αποφασίσουν να τα χρησιμοποιήσουν οι μεγάλες βιομηχανίες. Μεγάλο ρόλο σε αυτό θα παίξει το αν – και πόσο - θα μειώνουν το κόστος παραγωγής για αυτές. Η διοίκηση φυσικά λέει πως οι εκτυπωτές της, πέρα από τα άλλα πλεονεκτήματα τους, είναι και πιο οικονομικοί στην λειτουργία τους από τις υπάρχουσες μεθόδους, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί. Αν όντως είναι έτσι, το μέλλον της εταιρείας θα έχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Τις τελευταίες μέρες, όπως συχνά συμβαίνει όταν πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της εισόδου μίας μετοχής στο χρηματιστήριο με την μέθοδο SPAC, η μετοχή έχει ανέβει σημαντικά. Χθες Πέμπτη ανέβηκε κατά 11,30% κλείνοντας στα 14,87 δολάρια. Η χρηματιστηριακή της αξία, λαμβάνοντας υπ’ όψη μας όλες τις μετοχές που θα διαπραγματεύονται όταν το σύμβολο αλλάξει σε DM από TRNE, είναι γύρω στα 4 δισ. δολάρια. Δεν είναι λίγο για μία νέα εταιρεία που τώρα κάνει τις πρώτες πωλήσεις της, αν όμως οι προβλέψεις της διοίκησης επαληθευθούν, τα κέρδη θα είναι πολύ σημαντικά για τους τολμηρούς.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.