Χρυσός και ομόλογα «καλπάζουν» στην πανδημία

Χρυσός και ομόλογα «καλπάζουν» στην πανδημία

Γίνεται χειρότερα; Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η πανδημία ανεβάζει ταχύτητα, αντί να περιορίζεται, και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα στον απόηχο της αύξησης-ρεκόρ των κρουσμάτων, οι παγκόσμιες αγορές ολοκληρώνουν ένα από τα χειρότερα – αν όχι το χειρότερο – εξάμηνα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Σε αυτούς τους μήνες είδαμε σχεδόν τα πάντα. Από την κατάρρευση της Wall κατά 34% την περίοδο 19/2-23/3 και την εντυπωσιακή ανάκαμψη του Nasdaq σε ιστορικά υψηλά, μέχρι την άνευ προηγουμένου πτώση της τιμής του πετρελαίου σε αρνητικό έδαφος, και από το ράλι των ομολόγων, λόγω των τρισεκατομμυρίων ρευστότητας που διοχετεύουν οι κεντρικές τράπεζες, έως την είσοδο του χρυσού σε τροχιά προς νέα ιστορικά υψηλά.  

Σε αυτό το καταστροφικό περιβάλλον, στο οποίο κυριάρχησαν η ακραία αβεβαιότητα και οι ενέσεις ρευστότητας, εκτός από «χαμένους» υπήρξαν και ορισμένα επενδυτικά assets που βγήκαν «κερδισμένα» στην εποχή της πανδημίας. Είναι κυρίως τα assets που ζητούν οι επενδυτές σε περιόδους αναταράξεων. Στους «νικητές» του εξαμήνου αναμφίβολα συγκαταλέγονται ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα. 

Ο κορονοϊός και μία σειρά άλλων παραγόντων που σχετίζονται με την πανδημία, όπως η αποδυνάμωση του δολαρίου και η περαιτέρω πτώση των επιτοκίων - εκτόξευσε την τιμή του πολύτιμου μετάλλου στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν 9 ετών. Χθες, η τιμή spot έφτασε μια ανάσα από τα 1.790 δολάρια ενώ η τιμή του συμβολαίου ξεπέρασε τα 1.800 δολάρια για πρώτη φορά από το 2011 και πλέον η μοναδική κορυφή που έχει απομείνει είναι το ιστορικό υψηλό του Αυγούστου του 2011.

Δεν είναι τυχαίο ότι αναλυτές όπως της Goldman Sachs βλέπουν σύντομα τον χρυσό πάνω από το ορόσημο των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία. Με κέρδη άνω του 12%, το β’ τρίμηνο του 2020 είναι το καλύτερο για τον χρυσό από το α’ τρίμηνο του 2016 και με κέρδη κοντά στο 18% για το σύνολο του εξαμήνου, ο χρυσός βρίσκεται στο πολύ… κλειστό κλαμπ των επενδυτικών assets που εμφανίζουν κέρδη στην εποχή της πανδημίας. Συγκριτικά στην αγορά μετάλλων, η τιμή του χαλκού σημειώνει απώλειες 4% στο εξάμηνο, το ασήμι εμφανίζεται σχεδόν αμετάβλητο και το παλλάδιο καταγράφει κέρδη 0,5%.

Τα ομόλογα, και δει τα κρατικά, επίσης συγκαταλέγονται στους κερδισμένους των αγορών για το α’ εξάμηνο του 2020. Και επειδή όταν μιλάμε για ομόλογα ο πρώτος τίτλος που έρχεται στο μυαλό είναι το αμερικανικό 10ετές, το οποίο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την τάση στις αγορές, η απόδοσή του έχει σημειώσει πτώση 67,5% μέσα στο έτος, δίνοντας σημαντικά κέρδη στους επενδυτές. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ξεχωρίζουν και τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί κατά 17,8%.

Τέλος, ένα άλλο asset που έχει ενισχυθεί σημαντικά στο α’ εξάμηνο του 2020 είναι το bitcoin με την τιμή του να έχει ξεκινήσει το έτος από το επίπεδο των 7.179 δολαρίων, ενώ χθες βρέθηκε στα 9.167 δολάρια, σύμφωνα με την πλατφόρμα Coindesk. 

Στον αντίποδα, έχουμε τους «χαμένους» του εξαμήνου και είναι πολλοί. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πετρέλαιο. Οι πρωτοφανείς αρνητικές επιδόσεις του Μαρτίου και η υποχώρηση της τιμής του αργού τύπου WTI, στις 20 Απριλίου που έληγε το συμβόλαιο, στα -37,63 δολάρια είναι δεδομένο ότι θα μείνουν στην ιστορία και για πάντα στο εξής θα γίνονται αναφορές στο «πετρελαϊκό κραχ του 2020». Σε επίπεδο εξαμήνου οι απώλειες του πετρελαίου είναι της τάξης του 35% για το WTI και του 37% για το Brent. 

Χρηματιστηριακά, «νικητής» είναι ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με κέρδη της τάξης του 10%, την ώρα που ο S&P 500 χάνει περίπου 5%, ο Dow Jones υποχωρεί 10% και ο MSCI World καταγράφει απώλειες άνω του 7%. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας υποχωρεί σε ποσοστό 30%. Σε επίπεδο συναλλαγματικών ισοτιμιών, το δολάριο κερδίζει 1,48% έναντι του φράγκου και 0,79% έναντι του γεν και παραμένει σχεδόν αμετάβλητο έναντι του ευρώ.