Χρηματοδότηση 363 εκατ. σε 65 startups από όλη την Ευρώπη

Χρηματοδότηση 363 εκατ. σε 65 startups από όλη την Ευρώπη

Χρηματοδότηση 363 εκατ. ευρώ θα λάβουν 65 καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και ΜμΕ για ρηξικέλευθες καινοτομίες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, καθώς η Ευρώπη συνεχίζει να χτίζει το προφίλ της ως κόμβος ανάπτυξης και εκκόλαψης νεοφυών επιχειρήσεων Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Ευρώπη να σταθεί στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, επενδύοντας σε πολλά υποσχόμενες ευρωπαϊκές startups.

Κάθε εταιρεία θα λάβει έναν συνδυασμό επιχορηγήσεων και επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου, ύψους έως €17 εκατ., για την ανάπτυξη και επέκταση πρωτοποριακών καινοτομιών στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, των ψηφιακών τεχνολογιών, της ενέργειας, της βιοτεχνολογίας, του διαστήματος και άλλους.

 Οι 65 επιτυχημένες εταιρείες είναι εγκατεστημένες σε 16 χώρες. Η ζήτηση για χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω του νέου Ταμείου του ΕΣΚ ήταν ιδιαίτερα υψηλή: 60 από τις 65 εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι €227 εκατ. επί συνόλου €363 εκατ. αναμένεται να έχουν τη μορφή επενδυτικής συνιστώσας.

 Πρόκειται για την πρώτη δέσμη εταιρειών, που θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του πλήρως ανεπτυγμένου μέσου Accelerator του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ). Οι εταιρείες επιλέχθηκαν με βάση μια νέα διαδικασία δύο σταδίων, η οποία καθιερώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη”. Οι αιτήσεις αξιολογούνται αυστηρά από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και ακολουθεί συνέντευξη με κριτική επιτροπή έμπειρων επενδυτών και επιχειρηματιών.

Μεταξύ των επιλεγμένων εταιρειών συγκαταλέγεται η ολλανδική Sensius BV, που ανέπτυξε ένα σύστημα θερμοθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου της κεφαλής και του αυχένα χωρίς αρνητικές ανεπιθύμητες συνέπειες.

Επίσης, η γαλλική Alice & Bob, που επινόησε έναν νέο τύπο αυτοδιόρθωσης κβαντικού υλισμικού για την κατασκευή των πρώτων εμπορικών κβαντικών υπολογιστών στον κόσμο με ανοχή σε σφάλματα.

Στις επιλεγμένες εταιρείες περιλαμβάνεται και η λιθουανική UAB INOVATYVI MEDICINA, που ανέπτυξε ένα έξυπνο, αισθητηριακό, τηλεχειριζόμενο ρομποτικό σύστημα, το οποίο επιτρέπει την εκτέλεση ενδοαγγειακής διαδικασίας χωρίς έκθεση σε επιβλαβείς ακτίνες Χ.

 Στο μεταξύ, η νορβηγική Bluegrove AS, η οποία εισήγαγε την πλέον προηγμένη λύση παρακολούθησης και πρόβλεψης της καλής διαβίωσης του σολομού με σκοπό τη φροντίδα για την καλή διαβίωση των ψαριών, επίσης είναι στους δικαιούχους.

 Το μέσο Accelerator του ΕΣΚ προσφέρει σε νεοφυείς επιχειρήσεις και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις επιχορηγήσεις έως €2,5 εκατ., σε συνδυασμό με επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσω του Ταμείου του ΕΣΚ οι οποίες κυμαίνονται από 0,5 έως €15 εκατ.

 Πέρα από τη χρηματοδοτική στήριξη, όλα τα έργα επωφελούνται από διάφορες υπηρεσίες επιχειρηματικής επιτάχυνσης, οι οποίες παρέχουν πρόσβαση σε κορυφαία εμπειρογνωσία, εταιρείες, επενδυτές και παράγοντες του οικοσυστήματος.

 Το ΕΣΚ εγκαινιάστηκε στα τέλη Μαρτίου 2021 ως σημαντική καινοτομία στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη” και μετά από μια επιτυχή πιλοτική φάση από το 2018 έως το 2020.

 Διαθέτει προϋπολογισμό άνω των €10 δισ., εκ των οποίων περίπου €1,1 δισ. διατίθεται το 2021 για το μέσο Accelerator του ΕΣΚ. Το μεγαλύτερο μέρος είναι ανοικτό σε ρηξικέλευθες καινοτομίες σε οποιονδήποτε τομέα, ενώ €495 εκατ. προορίζονται για στρατηγικές ψηφιακές τεχνολογίες και τεχνολογίες υγείας και για λύσεις της Πράσινης Συμφωνίας.

 Πραγματοποιήθηκαν δύο γύροι άμεσων επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο του πιλοτικού ΕΣΚ νωρίτερα εφέτος, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο, όπου 111 εξαιρετικά καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και ΜΜΕ έλαβαν πάνω από €500 εκατ. για την επέκταση ρηξικέλευθων καινοτομιών. Μεταξύ αυτών, υπήρχαν δύο εταιρείες “μονόκεροι”.