Χωρίς συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια για το 2017-2018

Χωρίς συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια για το 2017-2018

Δεν θα εφαρμοστεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια τόσο για το 2017 όσο και το 2018 όπως προβλέπεται σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και περιέχει φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις συμπληρώνοντας τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να είχε επιβληθεί από το 2016 κατόπιν συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα ωστόσο ουδέποτε κατέστη δυνατόν να βρεθεί τρόπος υπολογισμού της αξίας των αγροτοτεμαχίων με αποτέλεσμα να παραμείνουν εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Με το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπεται επιβολή προστίμου για όσους δεν εξοφλούν ηλεκτρονικά κάθε συναλλαγή αξίας άνω των 500 ευρώ, ενώ με την υιοθέτηση οδηγίας για την στενότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών σφίγγει ο κλοιός για τη φοροδιαφυγή μέσω της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληροφοριών.

Επίσης με το νομοσχέδιο:

- Παρέχεται εξουσιοδότηση στον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να ορίζει ο ίδιος τις κατηγορίες φορολογουμένων που υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

- Ρυθμίζονται φορολογικά θέματα της «Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας»  και των θυγατρικών της. Συγκεκριμένα οι άμεσες θυγατρικές θεωρούνται ότι έχουν περαιωμένες τις φορολογικές υποθέσεις εφόσον τα ετήσια πιστοποιητικά που εκδόθηκαν ή πρόκειται να εκδοθούν δεν υπάρχουν [παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. Σε περίπτωση που υπάρχουν στα πιστοποιητικά αυτά ο έλεγχος περιορίζεται αποκλειστικά στις παραβάσεις αυτές

- Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ τα  είδη που καλύπτουν τις ανάγκες σίτισης των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πιθανόν η διάταξη αυτή ευνοεί και τα κυλικεία που είναι εγκατεστημένα σε σχολικούς χώρους. 

Β. Γεώργας