Χαμηλώνει εκ νέου ο πήχης των εσόδων στον τουρισμό

Χαμηλώνει εκ νέου ο πήχης των εσόδων στον τουρισμό

Των Βαγγέλη Μανδραβέλη - Απόστολου Σκουμπούρη

Χαμηλώνει περαιτέρω ο πήχης των εσόδων από τον τουρισμό στην χώρας μας. Παράγοντες της αγοράς, κρίνοντας από την κίνηση που έχει καταγραφεί μέχρι και τις τελευταίες εβδομάδες σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει η χώρα, σημειώνουν ότι για φέτος τα έσοδα θα κυμανθούν σε 2 έως -το πολύ- 3 δισ. ευρώ. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί περίπου στο μισό της αρχικής πρόβλεψης η οποία έκανε λόγο για έσοδα 4 έως 5 δις ευρώ.

«Δυστυχώς, όπως συνέβη και με την Ολυμπιάδα, η χώρα γι’ άλλη μια φορά δεν κατάφερε να διαχειριστεί την επιτυχία της», παραδέχεται ο διευθύνων σύμβουλος της Λάμψα Α.Ε. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα έσοδα από τον τουρισμό δεν θα ξεπεράσουν τα τρία δις. ευρώ, καθώς τόσο για υποκειμενικούς, όσο και αντικειμενικούς λόγους, αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας της περασμένης Άνοιξης. 

Το ίδιο συνέβη και στην μεταολυμπιακή εποχή, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Λάμψα, όπου η χώρα είχε πενιχρά κέρδη στον τουρισμό, παρά το γεγονός ότι είχε μεσολαβήσει μια από τις καλύτερες Ολυμπιάδες των τελευταίων δεκαετιών.

Πάντως τόσο ο κ. Χωμενίδης, όσο και άλλοι παράγοντες της αγοράς, σημειώνουν ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων Covid – 19 στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, δεν έχουν καταγραφεί γενικευμένες ακυρώσεις που θα μπορούσαν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά σε μια, ούτως ή άλλως, κάκιστη σεζόν στον τουρισμό. Επίσης δεν έχει υπάρξει κάποιο εμφανές και μετρήσιμο πλήγμα στις εισροές μέσω αεροδρομίων. Η πτώση, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), παραμένει στο επίπεδο του 72% για το μήνα Ιούλιο και στο 75% για το πρώτο 7μηνο του έτους.

«Δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για ροή κρατήσεων ανά εβδομάδα, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς», παραδέχεται ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός. Ο ίδιος υπογραμμίζει την ούτως ή άλλως χαμηλή κίνηση, σημειώνοντας πως η πληρότητα του 30% που παρατηρήθηκε στο τέλος Ιουλίου στα ξενοδοχεία της χώρας αφορά στις μονάδες που λειτουργούν και όχι το σύνολο της δυναμικότητας των ελληνικών κλινών. «Αν προστεθούν και τα κλειστά ξενοδοχεία, τότε η πληρότητα πέφτει στο 20%». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΞΕΕ, μόνο το 70% των ξενοδοχείων της χώρας επαναλειτούργησε μετά το lockdown της περασμένης Άνοιξης.

Νέα περιοριστικά μέτρα

Ωστόσο, όσο οι δείκτες της πανδημίας «κοκκινίζουν» και ταυτόχρονα βλέπουν το φως της ημέρας δημοσιεύματα όπως αυτό της Κοριέρε Ντελα Σέρα, σχετικά με την ομάδα των επτά Ιταλών νέων που έγιναν φορείς του ιού στην Κέρκυρα, οι φόβοι εντείνονται ότι αυτό μπορεί να χαμηλώσει περαιτέρω τον πήχη των εσόδων στον τουρισμό. Σημειώνεται ότι ο τουρισμός έχει έσοδα πέρα από την θερινή σεζόν, ενώ υπάρχουν και άλλες μορφές τουρισμού (συνεδριακός, εκπαιδευτικός, ιατρικός κ.λπ.) στις οποίες ελπίζει ο τουριστικός κλάδος.

Επιπλέον, καθώς η πανδημία «φουντώνει» σε πολλά σημεία του πλανήτη, η μετάβαση από τη μια χώρα στην άλλη, καθίσταται πιο δύσκολη. Ήδη η χώρα, με νέες αεροπορικές οδηγίες (Notam), παράτεινε χρονικά και επέκτεινε γεωγραφικά την απαγόρευση εισόδου ξένων επισκεπτών στην χώρα μας, χωρίς τη επίδοση αρνητικού τεστ ελέγχου για κορονοϊο που έχει διεξαχθεί κατά τις τελευταίες 72 ώρες. 

Η χρονική παράταση αφορά στις χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μάλτα όπου το μέτρο του αρνητικού τεστ Covid-19 επεκτείνεται μέχρι 31 Αυγούστου (έληγε 15 Αυγούστου). Οι χώρες στις οποίες προστέθηκε η υποχρέωση του αρνητικού τεστ, είναι Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, αρκετές από τις οποίες είναι «καλοί πελάτες» του ελληνικού τουρισμού. 

«Ασφαλώς η έξαρση των κρουσμάτων έχει επιτείνει το φόβο των πελατών μας. Έχουμε ακυρώσεις, που παρ’ ότι δεν είναι πάρα πολλές, όμως δείχνει τη συστολή και το φόβο των τουριστών», παραδέχεται o κ. Φάνης Νούτσος, διευθυντής του 5άστερου ξενοδοχείου AnthemousSan στη Σιθωνία. «Αναφέρομαι», προσθέτει, «σε τακτικούς πελάτες του ξενοδοχείου μας, που μας γνωρίζουν άριστα, γνωρίζουν τα στάνταρ της μονάδας μας. Όμως, υπάρχει ο γενικότερος φόβος που «ακουμπάει» όλη την περιοχή. Υπήρξαν επαναλαμβανόμενοι πελάτες μας που ακύρωσαν τις τελευταίες ημέρες».

Το AnthemousSan έχει μια πληρότητα 44% για τον Αύγουστο, που τηρουμένων των αναλογιών και των δεδομένων, θεωρείται εξαιρετική. Σύμφωνα με τον κ. Νούτσο, η εικόνα του Αυγούστου για τη Χαλκιδική είναι βελτιωμένη συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους Έλληνες που έχουν κατοικίες στο νομό και πολύ λιγότερο στην κίνηση των ξενοδοχείων. Αυτό σημαίνει πως από τις 20 – 25 Αυγούστου, η Χαλκιδική θα ερημώσει ξανά, καθώς ο τουρισμός είναι κατακόρυφα μειωμένος, ειδικά μετά από τα νέα κρούσματα και την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Λακωνίας και αντιπρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Δημήτρης Πολλάλης σε δηλώσεις του στο Liberal σημειώνει πως «η Πελοπόννησος παρά τα κρούσματα που υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες κρατάει αρκετά καλά, πάντα τηρουμένων των αναλογιών».

Σημειώνει πως «στη Λακωνία τα νέα κρούσματα δεν έχουν φέρει καμιά μείωση στις κρατήσεις, ενώ για το μήνα Αύγουστο, τουλάχιστον έως τις 25 του μήνα, όλες οι μονάδες είναι γεμάτες. Αυτό έγινε λόγω της οδικής πρόσβασης που φέτος προτιμήθηκε». Βεβαίως, όπως τονίζει, Ιούνιος και Ιούλιος ήταν σχεδόν… νεκροί μήνες για εμάς, οπότε τον Αύγουστο και ίσως το Σεπτέμβριο μπορέσουμε να ρεφάρουμε κάποιες ζημιές. Όχι να σωθεί η χρονιά».

Ο κ. Πολλάλης τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Λάμψα, κ. Χωμενίδη, τονίζει ότι είναι ζήτημα φέτος «αν θα πιάσουμε έστω τα 3 δισ. ευρώ».