CEO Pfizer: Διανομή του εμβολίου ως το τέλος του έτους αν αποδειχθεί ασφαλές

CEO Pfizer: Διανομή του εμβολίου ως το τέλος του έτους αν αποδειχθεί ασφαλές

Την πεποίθηση ότι το υπό δοκιμή εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να διατεθεί σε ασθενείς, αν αποδειχθεί ασφαλές, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους διεμήνυσε χθες ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπούρλα, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι προετοιμασμένη για αυτό το σενάριο.

Μιλώντας στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Μπούρλα είπε «Δεν μπορώ να πω τι θα κάνει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)», ανέφερε. «Αλλά νομίζω ότι είναι το πιο πιθανό σενάριο και ετοιμαζόμαστε για αυτό», πρόσθεσε. 

Η Pfizer που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και η γερμανική BioNTech θεωρούνται πρωτοπόροι στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει στις εταιρείες 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή και παράδοση 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους εάν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό. 

Η συμφωνία υπογράφηκε στο πλαίσιο του Operation Warp Speed (ταχύτητα του φωτός) της επιχείρησης της κυβέρνησης Τραμπ να επιταχύνει την ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων και θεραπειών για την καταπολέμηση του κοροναϊού. Ο Μπούρλα δήλωσε ότι η εταιρεία έχει ήδη επενδύσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του πιθανού εμβολίου. 

Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, ο Μπούρλα ισχυρίσθηκε ότι η Pfizer και η BioNTech έχουν πιθανότητες 60% να γνωρίζουν την αποτελεσματικότητά του ακόμη πειραματικού εμβολίου τους έως τα τέλη Οκτωβρίου.

«Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα λειτουργεί, σημαίνει ότι θα ξέρουμε αν λειτουργεί», ξεκαθάρισε. Ο χρόνος των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών εξαρτάται από αρκετά άτομα στη μελέτη, για να γίνουν οι υπολογισμοί. Ωστόσο, τα θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την έγκριση.

Οι διαβεβαιώσεις του Μπούρλα έρχονται ακριβώς τη στιγμή που η Pfizer και η BioNTech έχουν επεκτείνει τον αριθμό των συμμετεχόντων στις κλινικές δοκιμές, προκειμένου να συμπεριλάβουν περισσότερα άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο, από τις 30.000 στους 44.000.