Cenergy: Aνάπτυξη με υψηλό ανεκτέλεστο και νέες αναθέσεις έργων

Cenergy: Aνάπτυξη με υψηλό ανεκτέλεστο και νέες αναθέσεις έργων

Το πολύ καλό πρώτο τρίμηνο του 2022 προοιωνίζει μια θετική χρονιά για την εταιρεία Cenergy Holdings, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο CFO της εταιρείας κ. Αλέξανδρος Μπένος στην παρουσίαση της εταιρείας στους αναλυτές. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον και ενθαρρυντικό τρίμηνο, το οποίο διαμορφώθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσέθεσε.

Αναφερόμενος στα μεγέθη επεσήμανε τόσο την αύξηση των εσόδων κατά 31%, στα 300 εκατ. ευρώ, όσο και την αύξηση των EBITDA κατά 25%, στα 22,6 εκατ. ευρώ και της καθαρής κερδοφορίας που υπερδιπλασιάσθηκε για το α΄ τρίμηνο του 2022 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021 και ανήλθε σε 12,3 εκατ. ευρώ.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπένος η αύξηση των εσόδων δεν προήλθε μόνο από την αύξηση των τιμών των μετάλλων, σε ότι αφορά τον κλάδο της σωληνουργείας. Η αύξηση αυτή διαμορφώνεται περίπου στο 20%, ενώ το υπόλοιπο 10% αφορά την καθαρή αύξηση από τις δραστηριότητες της εταιρίας.

Νέες αναθέσεις έργων

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, επεσήμανε, μπορεί να επηρεασθεί ως ένα βαθμό μελλοντικά από την άνοδο των επιτοκίων, λόγω του πληθωρισμού, αλλά και από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, για τις οποίες, όπως ανέφερε, η εταιρεία έχει προνοήσει και αγοράζει με κλεισμένες τιμές, κάνοντας hedging.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ, περίπου, στα ίδια επίπεδα με αυτά του Δεκεμβρίου 2021, ενώ οι πρόσφατες αναθέσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους περιλαμβάνουν:

  • την προμήθεια 201 χλμ. σωλήνων χάλυβα για αγωγό μεταφοράς αφαλατωμένου νερού στη Χιλή
  • 360 χλμ. inter-array καλωδίων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia στο Ηνωμένο Βασίλειο,
  • την προμήθεια σωλήνων χάλυβα υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW) για τη σύνδεση του νέου κοιτάσματος αερίου OKEA Hasselmus με την πλατφόρμα παραγωγής Draugen στη Βόρεια Νορβηγική Θάλασσα και
  • νέες νησιωτικές καλωδιακές διασυνδέσεις για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή συνεργασία με την Ørsted για την κατασκευή ενός εργοστασίου υποθαλάσσιων καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, οι συζητήσεις συνεχίζονται. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο ανέφερε ο κ. Μπένος, το οποίο απαιτεί μεγάλη συζήτηση και εξέταση. Πάντως, όπως είπε η εταιρεία θα ενημερώνει τους επενδυτές για κάθε εξέλιξη στη συνεργασία.

Ειδικά για τις κατασκευές off - shore αιολικών πάρκων η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο μελέτης και πρωτίστως θέλει να χρησιμοποιήσει την καλή της φήμη που είναι γνωστή παγκοσμίως αλλά και την τεχνογνωσία της στα μεγάλα έργα.

Δεν είναι απαραίτητη η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Υπάρχει η δυνατότητα για την παραγωγή τέτοιων μεγάλων έργων και η εταιρεία διαθέτει ότι χρειάζεται. Σε περίπτωση που αποφασισθεί να προχωρήσει στα συγκεκριμένα έργα η επένδυση εκτιμάται σε 50 ως 70 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος της χρήσης real estate.

Πάντως, για οποιαδήποτε ανάγκη επενδυτικών κεφαλαίων ο κ. Μπένος απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτών ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητη η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες της εταιρείας, ο κ. Μπένος ανέφερε ότι ο κλάδος καλωδίων επωφελείται τόσο από την ισχυρή ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα, όσο και από τις ήδη εξασφαλισμένες παραγγελίες για καλωδιακά έργα. Ταυτόχρονα, η αποδεδειγμένη δυναμική στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, καθώς και η δυνατότητα επέκτασης σε νέες αγορές θα συνεχίσουν να αποτελούν τους κύριους μοχλούς επίτευξης κερδοφορίας για τον κλάδο. Ο κλάδος αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την χρησιμοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητάς του καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 αποτελώντας τον βασικό πυλώνα κερδοφορίας ολόκληρου του Ομίλου.

Επίσης,  ο κλάδος σωλήνων χάλυβα προσβλέπει επίσης σε μια θετική χρονιά, καθώς το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο που δημιουργήθηκε κατά τους τελευταίους μήνες εγγυάται υψηλή χρησιμοποίηση παραγωγικής δυναμικότητας, ενώ τα περιθώρια κέρδους για το υπόλοιπο του έτους αναμένονται ικανοποιητικά.

Η Σωληνουργεία Κορίνθου συνεχίζει την προσπάθειά της για επέκταση σε νέες γεωγραφικές αγορές και νέα καινοτόμα προϊόντα, όπως είναι οι σωλήνες μεταφοράς καθαρού υδρογόνου, οι λύσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) και υποδομές για υπεράκτια αιολικά πάρκα.