Βρετανία: Τα σούπερ μάρκετ επιστρέφουν στην κυβέρνηση 1,4 δισ. στερλίνες

Βρετανία: Τα σούπερ μάρκετ επιστρέφουν στην κυβέρνηση 1,4 δισ. στερλίνες

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Sainsbury’s και Aldi θα παραιτηθούν της απαλλαγής φόρου ιδιοκτησίας που παραχώρησε η βρετανική κυβέρνηση λόγω της πανδημίας ακολουθώντας το παράδειγμα των ανταγωνιστών Tesco και Morrrisons, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που θα εξοικονομήσει η κυβέρνηση στα 1,4 δισ. στερλίνες.

Η Sainsbury’s ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πληρώσει 410 εκατ. στερλίνες για το φορολογικό έτος έως τον Μάρτιο και άλλα 30 εκατ. στερλίνες το επόμενο έτος.

Η γερμανικής ιδιοκτησίας Aldi δήλωσε ότι θα επιστρέψει 100 εκατομμύρια στερλίνες.

Τον Μάρτιο, η βρετανική κυβέρνηση εξαίρεσε όλους τους εμπόρους λιανικής από την υποχρέωση καταβολής φόρου για την ακίνητη ιδιοκτησία τους για το φορολογικό έτος 202/21, ώστε να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Τα βρετανικά σούπερ μάρκετ είχαν καλά οικονομικά αποτελέσματα στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά δέχτηκαν κριτική από τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης για την απόδοση μερισμάτων ενώ επωφελούνταν από φοροαπαλλαγές.

Την Τετάρτη, η Tesco ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει τα 585 εκατ. στερλίνες που είχε εξοικονομήσει από την απαλλαγή φόρου, κίνηση που έδωσε ώθησε και στους ανταγωνιστές να κάνουν το ίδιο.

Ακολούθησε η Morrisons, που ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει 274 εκατ. στερλίνες.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth