Βρετανία: Συνδικάτα ανησυχούν για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Βρετανία: Συνδικάτα ανησυχούν για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Εκπρόσωποι βρετανικών και ευρωπαϊκών εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικάτων απηύθυναν κοινή έκκληση προς το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η κοινή δήλωση υπογράφεται από τους προέδρους της ευρωπαϊκής εργοδοτικής οργάνωσης BusinessEurope και της βρετανικής CBI, καθώς και από τους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού συνδικάτου ETUC και την βρετανική συνομοσπονδία TUC.

Οι οργανώσεις αυτές, που εκπροσωπούν 45 εκατομμύρια εργαζομένους και 20 χιλιάδες εργοδότες στην Ευρώπη, καλούν «την βρετανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιταχύνουν τους ρυθμούς στις διαπραγματεύσεις για να καταγραφεί ορατή πρόοδος ώστε να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία».

«Αποφάσεις θα είναι αναγκαίες τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο για την επίτευξη συμφωνίας εξόδου και μετάβασης και για την πρόταξη των οικονομικών συμφερόντων, της απασχόλησης, των δικαιωμάτων και τους βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού», αναφέρεται στην δήλωση.

Το κόστος της απουσίας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, μία έκβαση που δεν αποκλείεται από την βρετανική συντηρητική κυβέρνηση, «θα ήταν τρομακτικό για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τις κοινότητες», προειδοποιούν.

Αυτή η σπάνια από κοινού τοποθέτηση εργοδοσίας και συνδικάτων από τις δύο πλευρές της Μάγχης πραγματοποιείται την παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής κατά την οποία αναμένεται να διαπιστωθεί η ελάχιστη πρόοδος που έχει καταγραφεί στις συνομιλίες για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση που είναι προγραμματισμένη να γίνει σε εννέα μόλις μήνες, τον Μάρτιο 2019.

Συμπίπτει επίσης με σειρά προειδοποιήσεων από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους όπως η Airbus και η BMW, οι οποίοι ενδέχεται να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο ή να αναθεωρήσουν αρνητικά τις επενδύσεις τους σε περίπτωση που η χώρα θα βγει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση χωρίς συμφωνία.

Απαντώντας, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης υπενθύμισε ότι το Λονδίνο «έχει παρουσιάσει πολλές προτάσεις εργασίας στην ΕΕ» και ότι « η Λευκή Βίβλος (για τις προτεραιότητες που θέτει το Λονδίνο για τις μετά το Brexit σχέσεις) θα δοθεί στην δημοσιότητα μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής και θα συνεχίσει την διαδικασία».

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο εάν η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δραστηριοποιηθούν κατά εποικοδομητικό τρόπο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ