«Βουτιά» τουριστικών εσόδων 80% και ισοζυγίου κατά 7 δισ. στο οκτάμηνο

«Βουτιά» τουριστικών εσόδων 80% και ισοζυγίου κατά 7 δισ. στο οκτάμηνο

Μαύρα είναι τα σύννεφα που συγκεντρώνονται στην ελληνική οικονομία. Τα στοιχεία που έρχονται για τον περασμένο Αύγουστο, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και από την ΕΛΣΤΑΤ, να και είναι βελτιωμένα σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο, εν τούτοις είναι απογοητευτικά.

Τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ αλλά είναι χειρότερα απ? ότι αναμένονταν. Η δαπάνη της εστίασης παρόλο που είναι υψηλότερη από τον περασμένο Ιούλιο, εν τούτοις παραμένει στο 66,4% της αντίστοιχης που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2019 προηγούμενου έτους.

Παράλληλα σημαντική κάμψη σημειώθηκε μέσα στον περασμένο Αύγουστο και στο Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία. Παρόλο που πάντα σημειώνεται υποχώρηση του συγκεκριμένου δείκτη στο κατ? εξοχήν μήνα διακοπών του έτους, εν τούτοις η πτώση ήταν αρκετά απότομη. Η επίδοση πλησίασε εκείνη του περασμένου Μαΐου που η χώρα σχεδόν είναι νεκρώσει.

Το χειρότερο είναι ότι ο Αύγουστος είναι ο καλύτερος μήνας για το ισοζύγιο της χώρας ενώ τα πρώτα στοιχεία του Σεπτεμβρίου (επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια) δείχνουν εκ νέου υποχώρηση των μεγεθών καθώς αυξάνει και η πίεση της πανδημίας.

Τουρισμός: Αναφορικά με τον τουρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα ανήλθαν σε 1,37 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που υπήρξαν μετά την λήξη της καραντίνας. Τον περασμένο Ιούνιο, με βάση τα στοιχεία των κρατήσεων, οι εκτιμήσεις ανέφεραν έσοδα περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Τελικά και ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε, όπως κι εκείνος του Ιουλίου.

Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν υποχώρηση στα τουριστικά έσοδα κατά 66,5%. Σε επίπεδο οκταμήνου (Ιανουάριος-Αύγουστος) η κάμψη εσόδων είναι ακόμη μεγαλύτερη και φτάνει το 79,5%. Έτσι τα έσοδα ανήλθαν σε 2,68 δισ. ευρώ, έναντι 13,22 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Με την επίδοση αυτή, και με την πορεία που έχει λάβει η πανδημία σε Ελλάδα και κυρίως στην Ευρώπη, είναι στοίχημα αν τα τουριστικά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ. Και αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, τότε αυτό θα έχει οριακό χαρακτήρα.

Τα μειωμένα τουριστικά έσοδα, έπληξαν και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Αύγουστο που μας πέρασε, το ισοζύγιο ήταν οριακά θετικό (80 εκατ. ευρώ), έναντι πλεονάσματος 1,8 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019. O μήνας Αύγουστος, λόγω των αυξημένων τουριστικών εσόδων είναι συνήθως ο καλύτερος μήνας για το εγχώριο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Σημειώνεται ότι μια περαιτέρω επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον περασμένο Αύγουστο, αποσόβησε η μεγάλη μείωση των εισαγωγών αγαθών κατά 18,6%. Η κάμψη αυτή προήλθε κυρίως από την κάμψη της αξίας των εισαγόμενων καυσίμων, τόσο εξαιτίας της μείωση της τιμής όσο και του όγκου. Η μείωσης της αξία των εισαγόμενων καυσίμων τον περασμένο Αύγουστο, ξεπέρασε το 50%.

Αντίθετα οι εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων, παρέμειναν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων υποχώρησαν πάνω από 10%. Έτσι οι ελληνικές εξαγωγές κατά μήνα Αύγουστο δέχθηκαν επίσης ένα σημαντικό πλήγμα.

Σε επίπεδο 8μηνου (Ιανουάριος-Αύγουστος) το έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε σε 7,85 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,00 δισ. ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2019. Προς τη κατεύθυνση αυτή ιδιαιτέρως αρνητικά συνέβαλαν τα μειωμένα τουριστικά έσοδα κατά 10,5 δισ. ευρώ ενώ θετικά συνέβαλε η μεγάλη μείωση εισαγωγών κατά περίπου 6 δισ. ευρώ.

Εστίαση: Η εστίαση τον περασμένο Αύγουστο έχασε έσοδα της τάξης των 60 εκατ. ευρώ ή το 33,6% των εσόδων που είχε τον Αύγουστο του 2019. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2020 ανήλθε σε 124,3 εκατ. ευρώ, έναντι 187,3 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Η κάμψη εσόδων κατά το μήνα Αύγουστο είναι μικρότερη εκείνης που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα (Ιούλιος 2020) όπου η υποχώρηση εσόδων είχε ανέλθει σε 40,2%. Ωστόσο φαίνεται ότι ο Αύγουστος είναι ο μήνας που κορυφώνεται η κατανάλωση της εστίασης (και όχι μόνον) ενώ στη συνέχεια αναμένεται να επιδεινωθεί εκ νέου. Ειδικά με την πορεία που έχει λάβει η πανδημία, και η μια περιφερειακή ενότητα μετά την άλλη να τίθεται σε επίπεδο συναγερμού 4, είναι προφανές, ότι τα έσοδα θα υποχωρήσουν περαιτέρω.

Αυτό αποτυπώθηκε και στην επιβατική κίνηση των αεροδρομίων όπου υπάρχουν στοιχεία για το μήνα Σεπτέμβριο. Μετά από την κορύφωση της κίνησης τον μήνα Αύγουστο, η μεταβολή της επιβατικής κίνησης ξεκίνησε ξανά να επιδεινώνεται. Έτσι για τον μήνα Αύγουστο η επιβατική κίνηση στον ΔΑΑ υποχώρησε κατά 60,4%, ενώ το μήνα Σεπτέμβριο η υποχώρηση ανήλθε στο 68%.

Το ίδιο καταγράφεται και στα υπόλοιπα αεροδρόμια. Η υποχώρησης της κίνησης κατά 55,5% τον μήνα Αύγουστο στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece έδωσε την θέση της σε υποχώρηση κατά 60,5% το μήνα Σεπτέμβριο. Αντίστοιχα είναι τα μεγέθη που παρουσιάζει και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) η οποία ανακοίνωσε ότι για το σύνολο αεροδρομίων της χώρας, κάμψη της κίνησης στο μήνα Σεπτέμβριο ανήλθε σε 63%, έναντι 56% που ήταν τον Αύγουστο.

Βιομηχανική παραγωγή: Η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει για τον περασμένο Αύγουστο μηνιαία πτώση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 21,4%, ακολουθούμενη από τη μηδενική μεταβολή τον Ιούλιο και αύξηση 27,5% το μήνα Ιούνιο. Ουσιαστικά ο δείκτης κύκλου εργασιών τον Αύγουστο ανήλθε σε 87,26 μονάδες και ουσιαστικά επανήλθε στα επίπεδα του περασμένου Ιουνίου (86,83 μονάδες). Πάντως η χειρότερη επίδοση του δείκτη κύκλου εργασιών για τη βιομηχανία φέτος ήταν τον περασμένο Απρίλιο (79,75 μονάδες).

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σύννεφα που συσσωρεύονται και τα οποία σε συνδυασμό με την πορεία της πανδημίας, δεν αποκλείεται να… ξεσπάσουν στη χώρα. Ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε πρόσφατη συνέντευξη του δεν έκρυψε τους φόβους του, για επιδείνωση της κατάστασης στο δ? τρίμηνο του έτους. Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για ενεργοποίηση του δυσμενούς σεναρίων προβλέψεων της Τράπεζας της Ελλάδος, που θέλει για φέτος πτώση του ΑΕΠ κατά 9,4% και μια πιο ισχνή ανάπτυξη του χρόνου. Και οι προβλέψεις αυτές ήρθαν προτού τα κρούσματα ανέλθουν σε 860 όπως συνέβη τις τελευταίες 24 ώρες.