Bloomberg: Η Κίνα θα θέσει το θέμα της WeChat για την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Bloomberg: Η Κίνα θα θέσει το θέμα της WeChat για την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Οι διαπραγματευτές ΗΠΑ και Κίνας αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν την εφαρμογή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας, την ώρα που οι σχέσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων περνούν την χειρότερη φάση εδώ και δεκαετίες. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, η Κίνα σκοπεύει να θέσει το θέμα των εφαρμογών Tik Tok και WeChat για τις οποίες ο Λευκός Οίκος έχει δώσει διορία 45 ημερών ώστε να σταματήσουν τις συναλλαγές με αμερικανικές εταιρείες. 

Το Πεκίνο απασχολεί περισσότερο το ζήτημα της WeChat και της μητρικής εταιρείας Tencent, η οποία μεταξύ άλλων έχει μετοχές και σε μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ όπως η Tesla, Riot Games και άλλες. Η Tik Tok βρίσκεται σε διαδικασία μεταβίβασης των επιχειρήσεων της στην Αμερική, είτε στην Microsoft, ειστε στο Twitter, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα. 

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η Κίνα συμφώνησε να αυξήσει κατά 200 δισ. ευρώ τις εισαγωγές σε αμερικανικά αγαθά και υπηρεσίες, Η συμφωνία προβλέπει παράλληλα ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και άλλες αλλαγές στο οικονομικό και εμπορικό καθεστώς και ειδικότερα στους τομείς πνευματικής ιδιοκτησίας, μεταβίβασης τεχνολογίας, γεωργίας, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αλλά και στο καθεστώς που διέπει το γιουάν. Σε αντάλλαγμα, η Ουάσιγκτον θα ανακαλέσει μέρος των δασμών που έχουν επιβληθεί σε κινεζικά προϊόντα.