Βλέπουν και τις 900 μονάδες στο ΧΑ -Τι λένε οι αναλυτές

Βλέπουν και τις 900 μονάδες στο ΧΑ -Τι λένε οι αναλυτές

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Καθώς απομένουν 14 συνεδριάσεις έως τις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουλίου, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εξακολουθεί να «χτίζει» στην προοπτική αλλαγής πολιτικού σκηνικού, κάτι που συντηρεί το ενδιαφέρον και κρατάει σε εγρήγορση όλο το σύστημα.

Ξένοι οίκοι, διαχειριστές αλλά και μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης όπως το Bloomberg προεξοφλούν ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα πετύχει αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές, κάτι που θα φέρει πιο φιλικές προς τις επενδύσεις πολιτικές, αποδίδοντας σ'' αυτή την προσδοκία τη μεγάλη άνοδο της αγοράς.

Συνάμα, το ρίσκο χώρας μειώνεται διαρκώς και μάλιστα το ράλι των ομολόγων καταπλήσσει πολλούς που σε καμιά περίπτωση δεν ανέμεναν τόσο ταχύτατη υποχώρηση σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η μείωση του ρίσκου χώρας και η αποφόρτιση στα ομόλογα ανοίγει το δρόμο για καλύτερους όρους δανεισμού και για τις επιχειρήσεις αλλά και τις τράπεζες.

Μέσα σ'' αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα Πειραιώς ξεκινά διαδικασίες έκδοσης ομολόγου Tier II 300 -350 εκατ. ευρώ, ετοιμάζοντας παρουσιάζεις σε επενδυτές στο Λονδίνο.

Εντός αυτών των συνθηκών, το Χ.Α. ολοκλήρωσε κερδοφόρα την τρίτη μετεκλογική εβδομάδα, η οποία είχε όλα τα στοιχεία που καθιστούν μια αγορά ελκυστική, με εναλλαγές, αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, διορθώσεις αλλά και νέα πονταρίσματα σχεδόν σε όλων των ειδών τους τίτλους.
Η αγορά βρίσκεται σε γενικευμένη αφύπνιση, κάτι που οδηγεί σε αναζωπύρωση σεναρίων για επιχειρηματικές εξελίξεις και deals, ενώ το ενδιαφέρον στοιχείο των τελευταίων ημερών είναι ότι βγαίνουν στο προσκήνιο με έμφαση και οι μετοχές της μεσαίας αλλά και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ολόκληροι κλάδοι (με αιχμή κατασκευές και υποδομές), αλλά και επιμέρους ισχυροί όμιλοι βρίσκονται επί... ποδός, καθώς η προεξόφληση επιστροφής στην κανονικότητα, είναι – από μόνο της – ένα εξαιρετικά ισχυρό κίνητρο ανασύνταξης και ανασκουμπώματος.

Χωρίς να υστερούν επ'' ουδενί οι τράπεζες, αρκετά χαρτιά του Mid Cap αλλά και των μικρότερων αποτιμήσεων έως και της περιφέρειας, έχουν σημαντικές αποδόσεις, ανεβάζοντας όγκους και τζίρους, χωρίς ασφαλώς να λείπουν οι υπερβολές που πάντα «συνεπικουρούν» σε τέτοιες συγκυρίες θετικής ψυχολογίας.

Ανασκούμπωμα και κινητικότητα

Παράγοντες της αγοράς, χρηματιστές και επιχειρηματίες τονίζουν πως – μετά από τόσα χρόνια κρίσης, συρρίκνωσης και απογοήτευσης – καταγράφεται ένα αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για επενδυτικές πρωτοβουλίες και συμφωνίες. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει οδηγήσει πολλές μετοχές διαφόρων κλάδων σε σημαντική αύξηση συναλλαγών.

Μετοχές εταιρειών που είτε έχουν κάποιο επιχειρηματικό story είτε κάποια θετική εξέλιξη (Κέκροπας), ή προσβλέπουν σε καλύτερες ημέρες (ΔΕΗ, MIG, AVAX, Attica Bank, ΕΧΑΕ, Τεχνική Ολυμπιακή, Νηρέας κ.α.) και σε ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων (Lamda Development – Ελληνικό), είτε σε ολοκλήρωση κυοφορούμενων deals (Πειραιώς).

Τόσο κάποιες εξ αυτών, όσο και άλλες, μικρότερης αποτίμησης έως και περιφέρειας έδωσαν καλές αποδόσεις, με την αγορά να δείχνει αντανακλαστικά σε κάποιες επιχειρηματικές εξελίξεις και σενάρια, χωρίς ασφαλώς να λείπουν οι υπερβολές που πάντα «συνεπικουρούν» σε τέτοιες συγκυρίες θετικής ψυχολογίας.

Τι λένε οι αναλυτές

Με το Γενικό Δείκτη σε υψηλά 13 και πλέον μηνών και πολύ κοντά στις 850 μονάδες για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου του 2018, πλέον οι αναλυτές θεωρούν ότι κάλλιστα η αγορά μπορεί να κινηθεί προς τις 900 μονάδες, (όχι κατ'' ανάγκη έως τις εκλογές).

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης «πολύ δύσκολα ο Γενικός Δείκτης δεν θα δει το υψηλό των 895,64 μονάδων της 1ης Φεβρουαρίου του 2018, καθώς όλες οι τεχνικές ενδείξεις συναινούν σε συνέχιση της ανόδου, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ικανές αντιστάσεις από το πρόσφατο παρελθόν που να λειτουργούν ως πιθανά πεδία αύξησης της προσφοράς».

Ο αναλυτής σημειώνει πως «σε μεσοπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη βάση οι κινητοί μέσοι παραμένουν αγορασμένοι έχοντας αρκετό περιθώριο σε μια διόρθωση. Οι ταλαντωτές παρέμειναν οριακά στην υπερτιμημένη ζώνη έχοντας ωστόσο αποφορτιστεί από τις υπερβολές που παρατηρήθηκαν στις αρχές του μήνα».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «η νέα βάση ορίζεται πλέον στις 820 μονάδες, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε το τρέχον ανοδικό κύμα. Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο κίνησης: μικρής έκτασης διορθώσεις με χαρακτήρα κατοχύρωσης κερδών και συνέχιση της ανόδου προς νέα υψηλά έτους».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, τονίζει πως «η τάση παραμένει κραταιά, κάτι που φάνηκε από τις εξαιρετικές επιδόσεις και αυτής της εβδομάδας. Πλέον, η βραχυχρόνια αντίσταση για το Γενικό Δείκτη διαμορφώνεται στις 855 μονάδες, ενώ οι 2.178 μονάδες είναι η αντίσταση για τον FTSE 25 (σ.σ. που την Παρασκευή έκλεισε στις 2.148,69 μονάδες).

Σ'' ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο οι κοντινές αντιστάσεις είναι στις 810 μονάδες, όμως το ουσιαστικό επίπεδο αντίστασης είναι τα υψηλά του 2018». Θυμίζουμε ότι το υψηλό του 2018 για τον τραπεζικό δείκτη ήταν οι 1.031,07 μονάδες, επίπεδο στο οποίο βρέθηκε στις 30 Απριλίου. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 794,39 μονάδες.

Ο Απόστολος Μάνθος, υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της Aenaon Markets τονίζει πως «η λογαριθμική εικόνα του Γενικού Δείκτη, αποτυπώνει ένα μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι “W” που τον διέπει από τις αρχές του 2019.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις φανερώνουν ότι το κανάλι αυτό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο συμπλήρωσης και καταστρατήγησής του. Έτσι εάν ο σχηματισμός διασπαστεί ανοδικά με ισχυρό τζίρο συναλλαγών, θα δώσει τεχνικά το πλάτος του, ανοίγοντας το δρόμο για τις 1.000 μονάδες».

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, «τα σημεία κλειδιά για την έναρξη του ανοδικού σεναρίου είναι το επίπεδο, που εκτείνεται στην άνω πλευρά του καναλιού μεταξύ των 860 με 875 μονάδων. Αποσυναρμολόγηση της εν λόγω ανοδικής προσέγγισης μπορεί να προκληθεί μόνο με τη βύθιση του Γενικού Δείκτη, κάτω από το μέσο του υπάρχοντος καναλιού δηλαδή κάτω από τις 800 μονάδες».
Ξεχώρισαν τράπεζες και mid caps το 5ήμερο

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 3,85% την εβδομάδα που μας πέρασε, ανεβάζοντας τα κέρδη τους πρώτους 5,5 μήνες του 2019 στο +38,16%, επίδοση που κατατάσσει το Χ.Α. στην πιο κερδοφόρα αγορά του κόσμου για φέτος.

Ο FTSE 25% ενισχύθηκε κατά 2,61% το 5ήμερο με τα κέρδη στο έτος να φτάνουν στο 33,59%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε νέο εβδομαδιαίο ράλι σε ποσοστό 7,68%, ανεβάζοντας τα κέρδη από την αρχή του ''19 στο +80,76%!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πειραιώς ενισχύεται σε ποσοστό 278,6% το 2019 (!!), η Εθνική έχει άνοδο 122,6%, η Eurobank +59,8% και η Alpha Bank +53,2%. Παράλληλα, τα μετεκλογικά ξεπερνούν το 15,5% για το Γενικό Δείκτη και το 32% για τον τραπεζικό!

Εντυπωσιακή επίδοση σε εβδομαδιαίο επίπεδο έδωσε και ο Mid Cap που ενισχύθηκε σε ποσοστό 7,26%, λόγω της αφύπνισης μετοχών όπως Attica Bank, MIG, AVAX, Νηρέας, Κέκροπας και Intralot.