«Βιάζονται» να πουλήσουν προεκλογικά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

«Βιάζονται» να πουλήσουν προεκλογικά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Με τις ευλογίες των υπουργών Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, η κυβέρνηση στο παρά πέντε των εθνικών εκλογών φέρεται να επισπεύδει το deal για την εξαγορά των προβληματικών Ναυπηγείων Ελευσίνας από την αμερικανικών συμφερόντων ONEX μέσω του πτωχευτικού κώδικα.

Πληροφορίες φέρουν την ONEX ELEFSIS SHIPYARDS LLC να έχει ήδη υπογράψει από την περασμένη εβδομάδα συμφωνητικό με τον όμιλο Ταβουλάρη ως προτιμητέος επενδυτής προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξυγίανσης. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια της Alpha Bank και της KPMG να βρουν ενδιαφερόμενο επενδυτή. Τη διαδικασία στηρίζει ανοιχτά η κυβέρνηση καθώς το συμφωνητικό που καθιστά την ONEX ως προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή έχει πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Συντονισμού Κυβερνητικής Πολιτικής για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ενώ υπουργός που εμπλέκεται άμεσα στο θέμα σχολίαζε σήμερα στο liberal.gr πως «η συμφωνία είναι κοντά στο να κλείσει, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη και εκ των πραγμάτων λόγω των δικαστικών διαδικασιών που απαιτούνται – αίτηση στο Πρωτοδικείο κλπ- θα ολοκληρωθεί αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές». Σήμερα οι περίπου 615 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας μισθοδοτούνται από το Πολεμικό Ναυτικό και η υποχρέωση αυτή ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μετά τη νέα τρίμηνη παράταση που έχει αποφασιστεί να δοθεί ώστε το προσωπικό να συνεχίσει να πληρώνεται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Το μοντέλο που θα υιοθετηθεί για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα είναι παρόμοιο με εκείνο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση των Ναυπηγείων Σύρου τα οποία επίσης βρίσκονται σε διαδικασία απόκτησης από την ΟNEX.

Θα κατατεθεί δηλαδή αίτημα για άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο με το οποίο θα ζητείται κούρεμα υποχρεώσεων, προστίμων και προσαυξήσεων προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και ρύθμιση των οφειλών.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν εξελιχθεί σε μια άκρως προβληματική βιομηχανία με συνεχόμενες ζημιές που ξεπέρασαν τα 33,8 εκατ. ευρώ το 2017 και έσοδα μικρότερα των 30 εκατ. ευρώ. Μόνο οι υποχρεώσεις τους ξεπερνούν τα 256 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 η εταιρεία είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια που προσέγγιζαν τα 150 εκατ. ευρώ.