Β. Καραμούζης: Συμφωνίες άνω των 3 δισ. ευρώ υλοποίησαν Εθνική Τράπεζα και EIB την τελευταία διετία

Β. Καραμούζης: Συμφωνίες άνω των 3 δισ. ευρώ υλοποίησαν Εθνική Τράπεζα και EIB την τελευταία διετία

Η μακρόχρονη στρατηγική συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) είχε ως αποτέλεσμα να υλοποιηθούν, μόνο την τελευταία διετία, συμφωνίες άνω των 3 δισ. ευρώ. Αυτό τόνισε ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για τα πεπραγμένα της EIB στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Καραμούζη:

Η Εθνική Τράπεζα συνέχισε και το 2021 τη μακρόχρονη στρατηγική της συνεργασία με τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο οποίος αποτελεί σημαντικό εταίρο στην επιτυχημένη προσπάθεια μας να πρωταγωνιστήσουμε στη χρηματοδότηση της Ελληνικής Οικονομίας. Για ένα ακόμη έτος, η συνεργασία μας οδήγησε στη διάθεση μια ευρείας σειράς προγραμμάτων για την ενίσχυση της πρόσβασης των ελληνικών Μικρομεσαίων, Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση. Στο προαναφερθέν πλαίσιο μόνο την τελευταία διετία (2020-21) υλοποιήσαμε συμφωνίες άνω των 3 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, επιτρέψτε μου να αναφερθώ:

Στις 4 νέες συμφωνίες παροχής εγγυοδοσίας συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ:

  • 500 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ για εταιρείες Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Midcaps) και Μεγάλες Επιχειρήσεις και
  • 1,6 δις ευρώ με το ΕΤαΕ για Μικρομεσαίες και Μικρές Επιχειρήσεις Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης  στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων ("EGF"), για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, που έρχονται σε συνέχεια της επιτυχούς συνεργασίας μας για την υλοποίηση των εμβληματικών πρωτοβουλιών του ΕΤαΕ COSME, INNOVFIN, EaSI μέσω των οποίων διατέθηκε περίπου €1 δις προς ΜΜΕ αλλά και των εγγυοδοτικών προγραμμάτων «ESIF ERDF Greece Guarantee Fund» και «ESIF EAFRD FoF πρωτοβουλία στην Ελλάδα» για τον αγροτικό τομέα, συνολικού ύψους €220εκατ.

Στις χρηματοδοτικές συμφωνίες:

  • Covid-19 Response I & II μεσώ των οποίων διατέθηκαν €200εκατ. (ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία
  • Climate Action I&II και Green Investments μεσώ των οποίων διατέθηκαν €250εκατ. για την υποστήριξη των επενδύσεων σε πράσινες υποδομές και κυρίως έργων ΑΠΕ, στηρίζοντας παράλληλα με τις πρωτοβουλίες Youth Employment and Female Empowerment, όσες επιχειρήσεις υποστηρίζουν τη νεανική απασχόληση και την γυναικεία επιχειρηματικότητα και
  • Agriculture & Bioeconomy παρέχοντας €100εκατ., για την υποστήριξη του αγροτικού τομέα και του τομέα της αγροδιατροφής, όπου η χώρα μας διατηρεί συγκριτικό πλεονέκτημα.

Τέλος, στο μέτωπο των Υποδομών, η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του Ταμείου Υποδομών (ΤΑΜΥΠΟΔ) υπό τη διαχείριση της ΕΤΕπ, παρέχοντας επενδυτικά δάνεια χαμηλού επιτοκίου από διαρθρωτικά και εθνικά ταμεία σε έργα που υποστηρίζουν τη στροφή προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και προωθούν την αποτελεσματικότητα των πόρων. Επίσης, χαμηλότοκα δάνεια κεφαλαίου κίνησης βάσει του Προσωρινού Πλαισίου σε ΜΜΕ και εταιρίες Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης σε τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία COVID-19.

Χαιρετίζουμε τις ισχυρές επιδόσεις του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2021 και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας στο μέλλον.