Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, 13:28
Τελευταία ενημέρωση: 15:11

-A +A

Β. Αποστόλου: Προκηρύχθηκαν 1,68 δισ. ευρώ μέτρα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, 13:28
Τελευταία ενημέρωση: 15:11
Β. Αποστόλου: Προκηρύχθηκαν 1,68 δισ. ευρώ μέτρα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
-A +A

Με τον αρμόδιο υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου, να ενημερώνει τη Βουλή ότι ήδη έχουν προκηρυχθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 μέτρα 1,68 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2017 θα φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευση να του καταλογίζουν καθυστερήσεις στην προκήρυξη των μέτρων, απουσία σχεδίου και προχειρότητα, συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για συγκεκριμένο το θέμα.

Απαντώντας στην σφοδρή κριτική που δέχθηκε ότι αποτελεί τροχοπέδη για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας, ο κ. Αποστόλου αντεπιτέθηκε κατηγορώντας τους βουλευτές της ΝΔ ότι «διαρκώς λασπολογούν» και κατέθεσε τα στοιχεία που συγκροτούν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας ενημερώνοντας πως το σύνολο της δημόσιας δαπάνης των μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020, που έχουν ήδη προκηρυχθεί, ανέρχεται στα 1,68 δισ. ευρώ. Επίσης, απευθυνόμενος προς το Σώμα, ανέφερε ότι σε ενάμιση χρόνο από τώρα θα «ξεχάσουμε το μνημόνιο».

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί πολλά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με σημαντικότερα:

- Της τοπικής ανάπτυξης Leader για το ΠΑΑ και την αλιεία, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των τοπικών προγραμμάτων και η κατανομή πόρων στις Ομάδες Τοπικής Δράσης.

- Της εγκατάστασης νέων αγροτών, για τα οποία έχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης από τις περιφέρειες και αναμένεται η ολοκλήρωσή της εντός Ιουνίου, καθώς αποκαταστάθηκε η σχετική μηχανογραφική εφαρμογή από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, στην οποία και οφειλόταν η σχετική καθυστέρηση.

- Της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, όπου με την επαναπροκήρυξη του μέτρου εξετάζεται η δυνατότητα συμπλήρωσης των κριτηρίων βαθμολογίας, ώστε να ενσωματωθούν σε τροποποίηση του προγράμματος.

- Της μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης των γεωργικών προϊόντων και άλλα.

Ο προγραμματισμός

Σχετικά με τον προγραμματισμό των προκηρύξεων ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι τους προσεχείς μήνες περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά μέτρα, όπως:

- Το μέτρο για τις Ομάδες Παραγωγών που ενισχύει τις λειτουργικές δαπάνες συλλογικών σχημάτων που συστήνονται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα.

- Το υπομέτρο για επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

- Το μέτρο των γεωργικών συμβούλων. Θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 δομές σε όλη τη χώρα και θα απασχοληθούν πάνω από 1.000 γεωτεχνικοί.

- Τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις από τα προγράμματα LEADER, με την ολοκλήρωση της αναμόρφωσής τους από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης.

Επίσης -όπως ανακοίνωσε ο υπουργός- έχει ήδη γίνει προδημοσίευση της δράσης της νιτρορύπανσης, ενώ άμεσα θα γίνει η προδημοσίευση των Σχεδίων Βελτίωσης, με την προκήρυξη να προγραμματίζεται μετά την ένταξη των νέων γεωργών, ώστε να δοθεί δυνατότητα στο δυναμικό των νέων ανθρώπων που θα εγκατασταθούν στη γεωργία να επενδύσουν στο γεωργικό τομέα.

Για τις δράσεις του νέου ΠΑΑ που αφορούν αρδευτικά έργα, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι η ενεργοποίησή τους εξαρτάται από την ικανοποίηση της αντίστοιχης αιρεσιμότητας (τιμολόγηση νερού και επικαιροποίηση διαχειριστικών σχεδίων λεκανών απορροής ποταμών) εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Υπολογίζουμε ότι μέχρι τέλους του 2017 οι προσκλήσεις των νέων μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ», υπογράμμισε.

Ένα από τα χειρότερα υπουργεία, είπε η ΝΔ.

Από την πλευρά τους, η τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή και οι επερωτώντες βουλευτές μίλησαν για καθυστερήσεις και κατηγόρησαν προσωπικά τον κ. Αποστόλου ότι το υπουργείο του, λόγω των δικών του χειρισμών, αναδεικνύεται σε ένα από αυτά που τα έχει πάει χειρότερα αυτή η κυβέρνηση. Προς επίρρωση του ισχυρισμού τους, είπαν ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η χώρα έχει απορρόφηση κονδυλίων στο αγροτικό ΕΣΠΑ μικρότερη από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία, έχοντας καταστεί ουραγός. Η κ. Αραμπατζή, πρόσθεσε ότι υπήρξε «αλαλούμ» και με το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, με την απορρόφηση στο ΕΠΑΛΘ να είναι μόλις στο 1%.

«Οι αγρότες παλεύουν μόνοι τους, χωρίς ουσιαστική συμπαράσταση», ανέφερε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος, πάντως, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις πολιτικές τους στον κρίσιμο τομέα της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας.

Και οι επερωτώντες βουλευτές, Γιώργος Στύλιος, Γιάννης Αντωνιάδης, Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Βλάσης, Χρήστος Δήμας, καταλόγισαν στον κ. Αποστόλου ότι δεν έχει επαφή με τις αγωνίες του κόσμου της υπαίθρου και έκαναν λόγο για έλλειψη στρατηγικής ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και γενικότερα της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Αντιπαράθεση

«Φέρατε συμφωνίες που μείωσαν κατά 30% το ΑΕΠ. Εμείς οδηγούμε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση», παρενέβη ο υπουργός, ο οποίος με τη σειρά του επέρριψε τις ευθύνες για καθυστερήσεις και προχειρότητες στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας πως εξαιτίας της απαιτήθηκε νέο πρόγραμμα, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ αυτό έπρεπε να είχε γίνει τον Ιούλιο του 2014. Ακόμη, σημείωσε ότι ο ίδιος παρέλαβε 1,25 δισ. ανειλημμένες υποχρεώσεις από το προηγούμενο πρόγραμμα και απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί».

Πάντως, ο κ. Αποστόλου παραδέχθηκε ότι υπήρξαν προβλήματα στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων, ωστόσο, υποστήριξε ότι έχουν προκηρυχθεί μέτρα ύψους 1,68 δισ. ευρώ.

Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, διερωτήθηκε αν για τα δύο χρόνια καθυστερήσεων φταίει η ΝΔ και απευθύνθηκε προσωπικά στον υπουργό για να του προσάψει «απραξία που οφείλεται αποκλειστικά στον ίδιο», ιδίως στους τομείς της κτηνοτροφίας, της βιολογικής γεωργίας -που εκεί οι προσκλήσεις ήταν 221 εκατ. ευρώ κι όχι 443, που λέει το υπουργείο. «Ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχατε καταθέσει 193 ερωτήσεις. Ποια από αυτά τα προβλήματα, για τα οποία ρωτούσατε, επιλύσατε ως υπουργός;» ρώτησε ο κ. Κεφαλογιάννης και συμπλήρωσε: «Σταματήστε επιτέλους την κοροϊδία».

Η συγκρότηση Επιτροπής για το δημογραφικό ζήτημα που κατέθεσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, συνδέεται και με το αγροτικό ζήτημα, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος, επίσης, άσκησε κριτική στον υπουργό για τα έργα του, αλλά και «γιατί δεν παραδέχεται τα λάθη του ούτε καν στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα