Αυξημένη η ζήτηση για ιδιωτικά τζετ καθώς οι πλούσιοι Ρώσοι πάνε στη Δύση
Reuters

Αυξημένη η ζήτηση για ιδιωτικά τζετ καθώς οι πλούσιοι Ρώσοι πάνε στη Δύση

Ενώ οι αεροπορικές εταιρείες κρατούν τον στόλο τους στο έδαφος και προσπαθούν να βρουν τρόπους να επιβιώσουν μετά το πέρασμα του κορονοϊού, κάποιες εταιρείες ιδιωτικών αεροσκαφών είδαν τη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους να αυξάνεται χάρη σε πλούσιους Ρώσους που θέλουν να βρεθούν σε δυτικές χώρες αλλά δεν μπορούν να πάρουν επιβατικές πτήσεις λόγω των αυστηρών περιορισμών που έχουν θέσει αερομεταφορείς και κυβερνήσεις.

Οι επιβάτες έχουν προορισμό χώρες, όπως η Βρετανία και η Κύπρος όπου έχουν κατοικίες, δικαιώματα διαμονής και στενούς συγγενείς, ενώ συχνά έχουν και διπλή ιθαγένεια, όπως αναφέρει το Reuters. Πληρώνουν 16.000-25.000 ευρώ την πτήση, ποσό που καλύπτει μέχρι 13 επιβάτες.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί από τον εγκλεισμό... αναζητούν τρόπους διαφυγής», είπε ο Αλεκσάντρ Όσιτ, ιδιοκτήτης της εταιρείας JETVIP, που έχει καταγράψει μια σημαντική αύξηση των one-way πτήσεων προς την Ευρώπη τους δύο τελευταίους μήνες.

Η χρήση ιδιωτικών αεροπλάνων ενώ οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες είχαν διακόψει τη λειτουργία τους δεν είναι παράνομη ούτε μοναδική στη Ρωσία, όπως δείχνουν αναφορές για Κινέζους που επέστρεφαν στην πατρίδα τους από τις ΗΠΑ και Αμερικανούς που μετακινούνταν προς επίλεκτα εγχώρια θέρετρα.

Τον Μάρτιο καταγράφηκαν 250 πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης, παρόλο που τα στοιχεία δεν αναφέρουν πόσοι επιβάτες βρίσκονταν σε κάθε πτήση. Οι πτήσεις συνεχίστηκαν με μικρότερη συχνότητα τον Απρίλιο και αυξήθηκαν ξανά μεταξύ 1-26 Μαΐου.

Η JetPartners, που προσφέρει ιδιωτικές πτήσεις, δήλωσε ότι υπήρξε αύξηση της ζήτησης για προορισμούς στη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Πολλοί θεωρούν ότι είναι πιο ασφαλείς στις ιδιωτικές κατοικίες τους στο εξωτερικό», είπε η Μαργκαρίτα Λομάκινα, εμπορική διευθύντρια της εταιρείας.

Η Rosaviatsia, η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, δεν θέλησε να σχολιάσει τα μοτίβα χρήσης ιδιωτικών αεροπλάνων.