Αυξάνει τον δανεισμό ελληνικών εταιρειών η Παρευξείνια Τράπεζα

Αυξάνει τον δανεισμό ελληνικών εταιρειών η Παρευξείνια Τράπεζα

Περισσότερα κεφάλαια προς ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις σχεδιάζει να διοχετεύσει η Παρευξείνια Τράπεζα μέσα στο 2016, ενώ παράλληλα συζητά πλαίσιο συνεργασίας και με ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. 

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας Ιχσάν Ουγκούρ Ντελικανλί σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, στα άμεσα σχέδια της τράπεζας είναι να ενισχύσει τις ροές χρηματοδότησης προς χώρες της περιοχής μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα όπου ήδη έχουν εκταμιευτεί δάνεια σε μεγάλες και μικρότερες εταιρείες μεταξύ των οποίων οι ΤΕΡΝΑ, MLS, ΤΥΡΑΣ, Χατζηιωάννου κα. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει επίσης ένα έργο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών όπου συμμετέχει η Παρευξείνια Τράπεζα.

Συνολικά οι χρηματοδοτήσεις της τράπεζας, η οποία από ιδρύσεως της εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, φτάνουν σε 290 εκατ. ευρώ και αφορούν 15 σχέδια στην Ελλάδα. Το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας ανήλθε το 2015 σε 1,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σύγκριση με το 2014 ενώ πέρυσι ενέκρινε χρηματοδοτήσεις 487 εκατ. ευρώ. Ιδρυτικά μέλη της Τράπεζας είναι η Ελλάδα, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αλβανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ρουμανία και η Ουκρανία. Η Ελλάδα, με ποσοστό 16,5%, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της και κάθε χρόνο συνεισφέρει περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ για τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.