Αυτοκινητοβιομηχανίες: Η Κίνα και τα ηλεκτρικά οχήματα δίνουν ελπίδα μετά από μια δύσκολη χρονιά

Αυτοκινητοβιομηχανίες: Η Κίνα και τα ηλεκτρικά οχήματα δίνουν ελπίδα μετά από μια δύσκολη χρονιά

Οι πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων στην Κίνα και ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη ήταν οι δύο ευχάριστες εξαιρέσεις για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες το 2020, όπου η πανδημία τις έπληξε σφοδρά.

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία ανέκαμψε ταχύτητα μετά το lockdown, ενώ στην Ευρώπη η προσπάθεια των κατασκευαστών να ανταποκριθούν στα νέα όρια εκπομπών ρύπων έφερε τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων από το περιθώριο στο επίκεντρο.

Η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, παρουσίασε πτώση των πωλήσεων του εμπορικού σήματος VW 15% σε σύγκριση με το 2019.

Ωστόσο στην Κίνα, παρόλο που οι πωλήσεις του εμπορικού σήματος VW μειώθηκαν κατά 10% περίπου, η μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων της Volkswagen, Audi, παρουσίασε το καλύτερο δ΄ τρίμηνο που είχε ποτέ και οι πωλήσεις της στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 5,4%.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι ανταγωνίστριες BMW, που είδε τις συνολικές πωλήσεις της να υποχωρούν κατά 8,4% σε ετήσια βάση, αλλά να αυξάνονται κατά 7,4% στην Κίνα, αλλά και η Daimler, της οποίας οι πωλήσεις του εμπορικού σήματος Mercedes-Benz αυξήθηκαν κατά 11,7% στην Κίνα ενώ σημείωσαν πτώση 7,5% συνολικά.

Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι τα ηλεκτρικά οχήματα. Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μαζική παραγωγή EV προκειμένου να επωφεληθούν από οικονομίες κλίμακας και αποκομίσουν κέρδη, και το 2020 έδειξε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για να συμβεί αυτό.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Volkswagen αυξήθηκαν κατά 197%.

Τα ηλεκτρικά οχήματα ήταν και το μοναδικό σημείο για την γαλλική Renault, που είδε τις συνολικές πωλήσεις της να υποχωρούν περισσότερο από 21%, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη όμως, αυξήθηκαν κατά 101%.

Τέλος, και η BMW ανακοίνωσε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις EV αυξήθηκαν κατά 31,8% σε σύγκριση με το 2019, και αποτελούσαν το 15% των πωλήσεων στην Ευρώπη, «κάτι που σημαίνει ότι η ηλεκτρική κινητικότητα θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την εταιρεία».

Πηγή: Reuters