7ος χρόνος, ημέρα 2230η
Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021

Αθέτησε και τρίτη πληρωμή ομολογιούχων η Evergrande

Αθέτησε και τρίτη πληρωμή ομολογιούχων η Evergrande

Ο κινεζικός γίγαντας του real estate Evergrande, που ταλαιπωρείται από μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, απέτυχε σήμερα για τρίτη φορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να καλύψει την αποπληρωμή κουπονιού ομολόγων της, εντείνοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενο ντόμινο με επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ορισμένοι ομολογιούχοι της Evergrande δήλωσαν ότι δεν έλαβαν τις πληρωμές κουπονιών συνολικού ύψους 148 εκατ. δολαρίων για τα χρεόγραφα Απριλίου 2022, Απριλίου 2023 και Απριλίου 2024 που έληγαν σήμερα, έπειτα από ακόμα δύο πληρωμές που είχε χάσει η εταιρεία τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για εξέλιξη που θέτει τους επενδυτές σε κίνδυνο σημαντικών απωλειών όταν λήξει η περίοδος χάριτος διάρκειας 30 ημερών για τον κινεζικό γίγαντα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με υποχρεώσεις συνολικού ύψους 300 δισ. δολαρίων.

Όπως σημειώνει άλλωστε το Reuters, εντός του 2022 λήγουν ομόλογα συνολικού ύψους 101,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν εκδώσει κινεζικές επενδυτικές real estate, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή CGS – CIMB αναφέρει σε σημείωμά της ότι «βλέπουμε να έρχονται περισσότερες χρεοκοπίες εάν δεν υπάρξει κάποια βελτίωση στο πρόβλημα ρευστότητας».