Αρχές του έτους οι υπηρεσίες 5G στην Ελλάδα

Αρχές του έτους οι υπηρεσίες 5G στην Ελλάδα

Μέχρι την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 αναμένει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να ανακοινώσει τους υπερθεματιστές των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5η γενιάς (5G). Αυτό το χρονοδιάγραμμα ισχύει με βάση το τεύχος προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού αδειών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς.

H προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού έγινε χθες, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης «μετακίνησης» της Rural Connect σε νέες συχνότητες και την έγκριση του νόμου Πιερρακάκη ο οποίος έλαβε τον αριθμό 4727/2020. Τα δύο τελευταία αποτελούσαν τις ουσιαστικές, αλλά και τυπικές προϋποθέσεις προκήρυξης του διαγωνισμού ανάθεσης των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έδωσε χθες η ΕΕΤΤ, στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 δόθηκε στη δημοσιότητα το τεύχος προκήρυξης των αδειών 5G, στις 23 Οκτωβρίου αναμένεται η υποβολή ενδιαφέροντος από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και στις 5 Οκτωβρίου η ανακοίνωση του καταλόγου προεπιλογής των ενδιαφερομένων για τις άδειας 5G. Aν αυτό συμβεί τότε η ΕΕΤΤ θα δώσει ένα μήνα περιθώριο για τη εκπαίδευση των ενδιαφερομένων στην δημοπρασία των αδειών 5G.

H δημοπρασία επομένως αναμένεται στο πρώτο 10ήμερο του Δεκέμβρη και η ανακοίνωση των υπερθεματιστών το αργότερο μέχρι 21 Δεκέμβρη 2020. Με άλλα λόγια η αρχή του έτους, θα βρει τη χώρα μεταξύ των χωρών που προσφέρουν κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς, έστω και σε περιορισμένη γεωγραφική περιοχή. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει πει ότι μέχρι το τέλος του 2021 περίπου το 30% του πληθυσμού θα έχει υπηρεσίες κινητής 5G και το ποσοστό αυτό θα διπλασιαστεί μέχρι το 2023.

Το χρονοδιάγραμμα παραχώρησης των αδειών 5G, θα αλλάξει μόνο αν εμφανιστεί 4ος ενδιαφερόμενος για τις άδειες 5ης γενιάς ή υπάρξουν ενστάσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων. Με βάση όμως την μέχρι σήμερα (σχεδόν) 20ετή εμπειρία, τα προαναφερόμενα ενδεχόμενα θεωρούνται απίθανα.

Η ΕΕΤΤ και η κυβέρνηση έχουν διευκολύνει τα μάλα, ώστε οι άδειες να δοθούν σε χαμηλή τιμή. Λέγεται μάλιστα ότι η παραχώρηση αυτή τη φορά, είναι από τις πιο «φθηνές» στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση ωστόσο ευελπιστεί την γρήγορη ανάπτυξη των δικτύων 5G καθώς η εξοικονόμηση πόρων από τις άδειες να κατευθυνθεί στην γρήγορη ανάπτυξή των δικτύων. Μάλιστα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει -και αυτό συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία- να οδηγήσει το 25% του τιμήματος που θα εισπράξει από τις άδειες 5G, σε ένα επενδυτικό ταμείο που θα αναπτύξει εφαρμογές 5G.

To εκτιμώμενο τίμημα από τις άδειες 5G ανέρχεται σε 360 εκατ. ευρώ και τα 90 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο ταμείο «Φαιστός» που ήδη έχει προβλεφθεί στο νόμο Πιερρακάκη, 4727/2020.

Αναφορικά με το τίμημα, η κυβέρνηση έχει προβλέψει επιπλέον «ευκολίες» πληρωμής του τιμήματος των αδειών, ήτοι την προκαταβολή του 30% και εξόφληση του υπόλοιπου 70%, μέσω 10 έντοκων δόσεων. Οι περισσότεροι παίκτες ωστόσο αναμένεται να εξοφλήσουν το σύνολο του τιμήματος των αδειών 5G, εφάπαξ.