«Απόβαση» Γερμανών επενδυτών στην Ελλάδα - Ποιους τομείς «σκανάρουν»

«Απόβαση» Γερμανών επενδυτών στην Ελλάδα - Ποιους τομείς «σκανάρουν»

Η χώρα μας κάνει το δικό της comeback στον επενδυτικό χρόνο και «φιγουράρει» μετά από πολλά χρόνια ως ένας εν δυνάμει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.  Η αναπτυξιακή δυναμική που διαθέτει, σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργούν τις απαραίτητες εκείνες συνθήκες που οι επενδυτές αναζητούσαν για καιρό.

Στο «παζλ» των επενδύσεων έρχεται να προστεθεί η κυβερνητική πολιτική, η οποία σταθερά και οργανωμένα δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν επενδύσεις στη χώρα μας.

Από την Pfizer, στην Microsoft, στην Tesla, στην LamdaHellix, την Onnex και το real estate η χώρα εκπέμπει ξεκάθαρο μήνυμα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα: «We are back».

Τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στις επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών. Είναι αλήθεια πως τόσες μαζικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία (και άλλες τόσες που σχεδιάζονται) από εταιρείες που προέρχονται από τις ΗΠΑ σπάνια έχουμε δει, καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν κυρίως τα χρηματιστηριακά κεφάλαια που επέλεγαν να τοποθετηθούν στη χώρα μα.

Εκτός από το αμερικανικό αποτύπωμα σε καίριους τομείς της ελληνικής οικονομίας υπάρχουν και οι γερμανικές εταιρείες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης «στήριξαν» τη χώρα μας.

Σταθερά την τελευταία δεκαετία στη λίστα με τις χώρες που προχωρούν σε άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα βρίσκεται η Γερμανία και μάλιστα στην κορυφή έχοντας τη μερίδα του λέοντος, καθώς και μόνο το μέγεθος του ΟΤΕ που ελέγχεται από τη Deutsche Telekom είναι τεράστιο. 

Οι συνολικές καθαρές επενδυτικές ροές από εταιρείες και φυσικά πρόσωπα της Γερμανίας ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ την περίοδο από το 2001 έως το 2019. 

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της πολιτικής των εταιρειών οι επενδύσεις αυτές θα συνεχιστούν. Αφορούν κατά κύριο λόγο τον φαρμακευτικό κλάδο, την τεχνολογία, την ενέργεια, τον τουρισμό και τις υποδομές. «Οι γερμανικές εταιρείες επενδύουν σταθερά στη χώρα. Τώρα που φαίνεται θα υπάρξει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας οι γερμανικές εταιρείες θα συνεχίσουν τις επενδύσεις. Μάλιστα αυτές είναι σημαντικές σε ό,τι αφορά στο ύψος τους και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία» αναφέρουν πηγές με γνώση των κινήσεων των γερμανικών εταιρειών.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως «οι κλάδοι ενέργειας, τεχνολογίας και υποδομών βρίσκονται σε πρώτο πλάνο σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις που αναμένεται να ανακοινώνονται τα επόμενα χρόνια» και συμπληρώνουν πως «σε δεύτερη φάση  η φαρμακοβιομηχανία και το real estate είναι δύο ακόμη τομείς που θα δούμε επενδύσεις».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal Markets όλο και περισσότερες γερμανικές εταιρείες στρέφουν το βλέμμα τους στην επαρχία, σε περιφερειακούς κόμβους και όχι σε μεγάλα αστικά κέντρα.

«Η στροφή αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αντικατοπτρίζει την οπτική των γερμανικών εταιρειών για περιφερειακή και αποκεντρωμένη ανάπτυξη» εξηγούν παράγοντες με γνώση της γερμανικής πολιτικής και της αγοράς. 

Το Liberal Markets παρουσιάζει τις εξελίξεις στις μεγαλύτερες γερμανικές επενδύσεις.

Έως τον Σεπτέμβριο η εταιρεία με την RWE για επενδύσεις…1 δισ. ευρώ

Ένα deal που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας είναι αυτό του πολυεθνικού κολοσσού RWE με τη ΔΕΗ. Η γερμανική πολυεθνική από κοινού με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναμένεται να θέσουν σε λειτουργία αιολικούς, ηλιακούς και υδροηγλεκτρικούς σταθμούς.

Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ έχει συμφωνήσει να συστήσει με την RWEκοινή εταιρεία που θα προχωρήσει στην ανάπτυξη έργων έως και 2GW.

Επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ στα αεροδρόμια από τη Fraport

Τα περιφερειακά αεροδρόμια αλλάξαν «πιάνοντας» ή ακόμη και ξεπερνώντας ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο εκσυγχρονισμός τους όμως κόστισε στην Fraport περίπου 1,7 δισ. ευρώ αθροιστικά όλα τα χρόνια που η εταιρεία δραστηριοποιείται στη χώρα μας.

H εταιρεία την Τετάρτη ανακοινώνει την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος 440 εκατ. ευρώ στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στο νέο τερματικό του «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση αναμένεται να παρεβρεθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προσλαμβάνει κόσμο η TeamViewer στα …Ιωάννινα

Όταν ο Φιλιπ Ντόιτσερ, μηχανικός πληροφορικής στην TeamViewer, άκουσε για την επένδυση της γερμανικής εταιρείας στα Ιωάννινα είπε «ωραία ακούγεται. Αλλά που είναι αυτό;».

Σήμερα ο ίδιος είναι επικεφαλής της ελληνικής TeamViewer με έδρα τα Ιωάννινα, που ξεκίνησε το 2019 με 18 συνεργάτες και σήμερα αριθμεί περίπου 50, ενώ ο στόχος είναι να φτάσει να απασχολεί συνολικά 150 άτομα.

Οι Γερμανοί έχουν σημαντική παρουσία και στον φαρμακευτικό κλάδο. Η Boehringer Ingelheim Ελλάς συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα όπως αναφέρουν στελέχη σε δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Όπως προκύπτει η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της γερμανικής επενδυτικής κοινότητας. Οι γερμανικές επιχειρήσεις βλέπουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας που με όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης και τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις είναι έτοιμη να καταγράψει το δικό της «success story».