Από την United Airlines ως τα Harrods, τι δείχνουν οι οιωνοί για την οικονομία

Από την United Airlines ως τα Harrods, τι δείχνουν οι οιωνοί για την οικονομία

Από τις αεροπορικές εταιρείες έως τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, οι απολύσεις και τα λουκέτα αρχίζουν να δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο και βάθος της ύφεσης για την οποία εδώ και μήνες ακούμε κυρίως… κρύους αριθμούς που πλέον αρχίζουν να μεταφράζονται σε σοβαρή κρίση στην πραγματική οικονομία. Δυστυχώς, οι οιωνοί δεν είναι καλοί για τη συνέχεια και το πιθανότερο είναι ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα.

Χθες ήταν η United Airlines και η Wells Fargo, προχθές η Brooks Brothers και η Sur La Table και την αμέσως προηγούμενη ημέρα η Levi’s. Είναι λίγα παραδείγματα εταιρειών μόνο από τις ΗΠΑ, που τις τελευταίες ημέρες απασχόλησαν την επικαιρότητα και όχι για καλό. Επιχειρηματικοί κολοσσοί από κάθε κλάδο της οικονομίας και από ολόκληρο τον πλανήτη μειώνουν το προσωπικό, προειδοποιούν για απολύσεις, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή δεν τα καταφέρνουν και κηρύσσουν πτώχευση.

Στη Μ. Βρετανία και μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες, εμβληματικές επιχειρήσεις όπως το πολυκατάστημα Harrods, η εταιρεία ανδρικών ενδυμάτων TM Lewin, και οι αλυσίδες Burger King, Upper Crust και Pret A Manger, προειδοποίησαν για εκτεταμένες περικοπές. Τελευταίο παράδειγμα η John Lewis η οποία χθες ανακοίνωσε ότι θα κλείσει 8 καταστήματα θέτοντας σε κίνδυνο 1.300 θέσεις. Πάντως η John Lewis έκανε λόγο για σοβαρά προβλήματα από τη στροφή προς τις online αγορές και πριν την πανδημία.

Το «λουκέτο» της Brooks Brothers ήταν ιδιαίτερα ηχηρό καθώς πρόκειται για την παλαιότερη εταιρεία ανδρικής ένδυσης στις ΗΠΑ και ένα από τα τοτέμ των ακριβών κοστουμιών με περίπου 300 καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Λίγες ώρες αργότερα η United Airlines προειδοποίησε για σοβαρές περικοπές το ερχόμενο φθινόπωρο που μπορεί να επηρεάσουν 36.000 εργαζόμενους. Η United δεν είναι η πρώτη αεροπορική που αντιμετωπίζει προβλήματα και ετοιμάζεται για… ψαλίδι και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία, από τη στιγμή που ο κλάδος βλέπει τον τζίρο να καταρρέει κατά 78% στις ΗΠΑ και κατά 87% σε ό,τι αφορά τις διεθνείς δραστηριότητες. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η Emirates από το Ντουμπάι. Ο αεροπορικός κολοσσός-συνώνυμο της πολυτέλειας ενδέχεται να απολύσει το 1/3 των πιλότων και των πληρωμάτων καμπίνας για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Και οι κακές ειδήσεις δεν σταματούν εκεί καθώς τρεις ακόμη ιστορικές αμερικανικές εταιρείες έφεραν κακά μαντάτα. Η τράπεζα Wells Fargo, φέρεται να ετοιμάζει χιλιάδες απολύσεις μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ η εταιρεία πολυτελών μαγειρικών σκευών, Sur La Table, η οποία μετράει 50 χρόνια στον εν λόγω κλάδο, κατέθεσε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές και ανακοίνωσε ότι διατίθεται προς πώληση και κλείνει σημαντικό αριθμό καταστημάτων (διαθέτει 125 καταστήματα στις ΗΠΑ). Την Τρίτη, η πλέον ιστορική εταιρεία jeans, η Levi’s, γνωστοποίησε ότι εμφάνισε ζημιές 363 εκατ. δολαρίων στο β’ τρίμηνο και σχεδιάζει 700 απολύσεις μέσα στο 2020.

Χθες, τα επίσημα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι την περασμένη εβδομάδα οι αιτήσεις διαμορφώθηκαν σε 1,31 εκατομμύρια, με το Marketwatch να εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων στις ΗΠΑ ανέρχεται στο απίστευτο επίπεδο των σε 33 εκατομμυρίων. Στον αντίποδα, τα μηνιαία στοιχεία δείχνουν ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο, η αμερικανική οικονομία ανέκτησε 7,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, από τα 22 εκατομμύρια που έχασε στο δίμηνο του lockdown. Από την πλευρά της, η Capital Economics εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και στο πρώτο μισό του 2021.

Όπως και να’ χει, η πανδημία δεν έχει τελειώσει και η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει μεν σταδιακά αλλά απέχει ακόμη πάρα πολύ από τα προ κρίσης επίπεδα, που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι μήνες του 2020 θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι καθώς οι απολύσεις και οι περικοπές θα συντηρούν το φαύλο κύκλο της ύφεσης.