Από τα βοσκοτόπια και τα τηλεοπτικά λιβάδια στην χρεοκοπία

Από τα βοσκοτόπια και τα τηλεοπτικά λιβάδια στην χρεοκοπία

του Βασίλη Γεώργα

Η τεχνική εταιρεία «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα που επί ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίχθηκε για να ανέβει με γοργούς ρυθμούς τα σκαλοπάτια προς τον ουρανό παίρνοντας τη μια δουλειά μετά την άλλη και δάνεια άνω των 100 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015 από την Τράπεζα Αττικής ως “ο ευνοούμενος” του κόμματος, βρίσκεται πλέον και επίσημα σε πτώχευση.

Όπως έγινε γνωστό η εταιρεία τέθηκε και επίσημα σήμερα σε κατάσταση χρεοκοπίας με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση της εταιρείας, με ημερομηνία παύσης πληρωμών την 5η Ιουλίου 2019. Όπως αναφέρεται στην απόφαση τo δικαστήριο αποφάσισε να γίνει δεκτή η αίτηση και να κηρυχθεί ανώνυμη εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης. Να ορισθεί ημέρα παύσης των πληρωμών η 5η Ιουλίου 2019.

Να διορισθεί Εισηγητής Δικαστής της πτώχευσης και προσωρινός σύνδικος της πτώχευσης. Να ορισθεί χρόνος συνέλευσης των πιστωτών για την εκλογή οριστικού συνδίκου και τη σύνταξη του πίνακα των πιστωτών. Να διαταχθεί η σφράγιση της περιουσίας της καθώς και να επιβληθεί η δικαστική δαπάνη σε βάρος της πτωχευτικής περιουσίας.

Η εξέλιξη αυτή δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς ήταν γνωστά τα προβλήματα με τα οποία είχε έρθει αντιμέτωπος ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας, ειδικά από την περίοδο που δοκίμασε την τύχη του στον τηλεοπτικό στίβο ωθούμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, τότε που ως εχέγγυα είχε βάλει τα περιβόητα βοσκοτόπια της Ιθάκης τα οποία είχαν αποτιμηθεί κοντά στα 80 εκατ. ευρώ. Μια προσπάθεια που έπεσε στο κενό και εξέθεσε τόσο τον επιχειρηματία όσο και τους εμπνευστές του σχεδίου για την δημιουργία της Καλογρίτσας TV.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο η εταιρεία Τοξότης, εδώ και πάρα πολλούς μήνες, ακόμη και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την διακυβέρνηση της χώρας, είχε περιέλθει σε μια κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με σχεδόν το σύνολο των έργων, τα όποια είχε αναλάβει, να τα έχει χάσει και αυτά να εκτελούνται από την εταιρία ΑΚΤΩΡ.

Η κίνηση του ΔΕΔΔΗΕ να κηρύξει έκπτωτο τον Τοξότη ο οποίος μέχρι πρότινος απολάμβανε τη μερίδα του λέοντος στις δουλειές του Διαχειριστή, σε μία σειρά από έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ, ήταν η αρχή του τέλους. Η επιτροπή του διαγωνισμού για ανάθεση των φετινών εργολαβιών του ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε, εξετάζοντας σχετική ένσταση της «Τοξότης», ότι «τα προβλήματα στις 10 εν εξελίξει εργολαβίες οξύνθηκαν, με αποκορύφωμα την ολοκληρωτική παύση εργασιών».

Ο ίδιος ο Χρ. Καλογρίτσας βρέθηκε αντιμέτωπος με σειρά πλειστηριασμών της κινητής και ακίνητης περιουσίας της «Τοξότης», με επισπεύδοντες διάφορους προμηθευτές, για οφειλές ποσών της τάξεως των 600.000 ευρώ.

Η χαριστική βολή για τον Τοξότη και τον Χρήστο Καλογρίτσα δόθηκε ωστόσο όταν βρέθηκε στο στόχαστρο της διοίκησης της Attica Bank αλλά και της έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδας για μία σειρά από εγγυητικές επιστολές και δάνεια που είχε λάβει από την Τράπεζα χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη διεκδίκηση εργολαβιών. Ο πολύ μεγάλος όμως δανεισμός της εταιρείας, ώθησε την τράπεζα να στραφεί με εξώδικο τον περασμένο Μάιο κατά της εταιρείας για τη ρύθμιση των δανείων, προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα θέσει την Τοξότης σε καθεστώς εποπτείας. Η τράπεζα μάλιστα είχε διαμηνύσει, τότε, στην οικογένεια Καλογρίτσα πως δεν προτίθετο να εκδώσει για λογαριασμό της νέες εγγυητικές επιστολές.