8ος χρόνος, ημέρα 2439η
Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

Aπ.Ταμβακάκης: Η EOS θα συνεχίσει να επενδύει σε νέες εταιρείες

Aπ.Ταμβακάκης: Η EOS θα συνεχίσει να επενδύει σε νέες εταιρείες

Τριπλασιάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια τα κεφάλαια των ελληνικών επιχειρηματικών funds (Private Equity Funds και Venture Capital) που επενδύουν σε μη εισηγμένες αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρίες με μέλλον, οι οποίες θέλουν «να αλλάξουν πίστα». Από 600 εκατ. ευρώ το 2018 ξεπέρασαν τα 1,7 δισ. ευρώ που αυξάνονται και επανεπενδύονται δημιουργώντας ανάπτυξη, κέρδη και θέσεις εργασίας. Τα κεφάλαια αυτά θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να επενδύονται ταχύτατα.

Τα παραπάνω είπε ο Απόστολος Ταμβακάκης, πρώην διοικητής της ΕΤΕ και CEO της EOS Capital Partners, της εταιρίας δηλαδή που επένδυσε στον ελληνικό «μονόκερο» της Viva, στην οποία επένδυσε και συνέδραμε μέχρι την εξαγορά της από τη JP Morgan.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κεφάλαια των ελληνικών επιχειρηματικών funds, θα διπλασιαστούν σε μία τριετία- τετραετία. Μιλώντας από το βήμα του 3ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης της ΕΘΕ, ο κ. Ταμβακάκης αποκάλυψε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Τα κεφάλαια των ιδιωτικών επιχειρηματικών funds θα πολλαπλασιάσουν την ισχύ τους, μέσω συνεργασιών με άλλα funds ή με στρατηγικούς επενδυτές και θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν και να επενδύουν σε ελκυστικές εταιρίες με προοπτικές. Ως χαρακτηριστική περίπτωση έφερε την εξαγορά της Ελαιουργικής Μινέρβα και τη συνεργασία με τον γνωστό επιτυχημένο επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο, με τον οποίο συνεργάστηκαν για την εξαγορά εταιρίας ποτών
  • Η εταιρία του, EOS, αποφάσισε μετά την έναρξη του πολέμου ότι θα συνεχίσει να επενδύει, εφαρμόζοντας τον αρχικό προγραμματισμό της. Η εμπειρία δείχνει, είπε, «ότι οι καλές εταιρίες ακόμα και σε περιόδους με πτωτικές αγορές που υποχωρεί ο τζίρος, αυτές αυξάνουν το μερίδιό τους».
  • Αποκάλυψε ότι η EOS μόλις την ίδια ημέρα, έκλεισε νέο deal στον κλάδο των logistics, εξαγοράζοντας το 49% εταιρίας.
  • Εκτιμά ότι « όταν μπουκώσεις με κεφάλαια μία καλή εταιρία, αλλάζει πίστα», γιατί αλλάζουν εντελώς οι σχεδιασμοί της και η προοπτική της στην αγορά.
  • Χαρακτήρισε «αστεία» ακόμα τα κεφάλαια των επιχειρηματικών funds σε σχέση με τα μεγέθη του εξωτερικού, καθώς η συγκεκριμένη τάση είναι ακόμα νέα στην Ελλάδα, αλλά μεγεθύνεται γρήγορα. Τα μεγάλα private equities και hedge funds του εξωτερικού στρέφονται σε tickets πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Το μέσο ticket στα ελληνικά private equities είναι στα 10-12 εκατ. ευρώ.
  • Η συνεισφορά των ελληνικών funds στο ΑΕΠ είναι ακόμα 8 φορές μικρότερη από ότι στην Ιταλία και 16 φορές κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης.