Άνθρακες ο θησαυρός για τις υποσχέσεις Πούτιν

Άνθρακες ο θησαυρός για τις υποσχέσεις Πούτιν

Στον κόσμο των επενδύσεων συνήθως παραφράζουμε τη γνωστή φράση «μια εικόνα χίλιες λέξεις» με το αντίστοιχο «Ένα διάγραμμα, χίλιες εικόνες».

Το διάγραμμα του πετρελαίου –ανάμεσα σε εκείνα του αλουμινίου, του ψευδάργυρου και λοιπών μετάλλων- είναι ένα από αυτά, καθώς η διάσπαση των 77 δολαρίων/βαρέλι έφερε τις τιμές του Brent με συνοπτικές διαδικασίες στην αντίσταση των 86 δολαρίων/βαρέλι, η ανοδική διάσπαση της οποίας είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα καθώς «ανοίγει» το διάγραμμα για τιμές πέριξ των 10 δολαρίων υψηλότερες.

Ακόμα και χωρίς διάγραμμα όμως, αρκεί να διαβάσει κανείς τη νέα έκθεση World Energy Outlook του IEA για να κατανοήσει τι κύμα ακρίβειας έχουμε μπροστά μας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στη νέα του έκθεση προσπαθεί να δώσει στην ουσία συμβουλές ενεργειακής μετάβασης στις κυβερνήσεις, προειδοποιώντας για επικείμενο κίνδυνο νέων αναταραχών στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Βλέπετε, το πρόβλημα δεν έχει τις ρίζες του μόνο στη μονομερή προσήλωση στην ενεργειακή μετάβαση. Ένα μεγάλο μέρος του εδράζεται στην κατάρρευση των τιμών το 2014-2015 αλλά και το 2020, καθώς οδήγησε τις εταιρείες να προσαρμοστούν στην πτωτική ζήτηση μειώνοντας τις δαπάνες για τις μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να μην βρεθούν με περιουσιακά στοιχεία που θα κινδυνεύουν να υπολειτουργήσουν ή να μείνουν παροπλισμένα.

Το αποτέλεσμα είναι η σημερινή αδυναμία τους να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης.

Αυτό που συμβουλεύει λοιπόν ο ΙΕΑ είναι το εξής: Αν θέλουμε να αποφύγουμε την αστάθεια της ενεργειακής αγοράς θα πρέπει οι επιχειρήσεις να μην βιαστούν να μειώσουν την προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου και πάνω από όλα ο ρυθμός αυτής της μείωσης να μην ξεπεράσει τον αντίστοιχο ρυθμό μείωσης της ζήτησης.  

Όσον αφορά τώρα την υπερβολική προσήλωση στην ενεργειακή μετάβαση, οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΠΕΚ, Μοχάμαντ Μπαρκίντο,είναι χαρακτηριστικές: «Η ενεργειακή μετάβαση δεν αντιμετωπίζεται σωστά. Ως εκ τούτου αρχίζουμε να βλέπουμε τις συνέπειες».

Στο άρθρο μας για την αναγκαιότητα αλλαγής της ενεργειακής στρατηγικής είχαμε εξηγήσει ότι ο στόχος της ενεργειακής μετάβασης είναι σωστός, η διαδρομή όμως είναι λάθος. Αυτό επισήμανε και ο Μπαρκίντο, αναδεικνύοντας ότι το θεμελιώδες πρόβλημα είναι η υστερία που οδήγησε σε απότομη απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, συρρικνώνοντας τις αναγκαίες επενδύσεις, ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ταυτόχρονα όμως όπως επισημαίνει ο ΙΕΑ, οι δαπάνες για την μετάβαση στην καθαρή και άνευ ρύπων ενέργεια είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που θα απαιτούνταν για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών με βιώσιμο τρόπο.

Ποιό είναι το ύψος αυτών των δαπανών προκειμένου να πετύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους; Ακριβώς το τριπλάσιο από τα σημερινά επίπεδα.  

Μέχρι τότε όμως και κάτω από το βάρος των φετινών συγκυριών- περιορισμένη προσφορά και τιμές ρεκόρ άνθρακα και φυσικού αερίου –οι ενεργοβόρες βιομηχανίες έχουν στραφεί στο πετρέλαιο προκειμένου να αποφύγουν τις κυλιόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης . Εκ των πραγμάτων λοιπόν η παγκόσμια ζήτηση για το πετρέλαιο αναμένεται να προσεγγίσει τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα οδηγούν τον πληθωρισμό ολοένα και υψηλότερα.

 Όσον αφορά τις αποφάσεις του OPEC+, ο IEA εκτιμά βάση και των πρόσφατων αποφάσεων του, ότι η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών το τέταρτο τρίμηνο του έτους θα αντλεί πέριξ των 700.000 εκατ. βαρέλιων την ημέρα κάτω από την εκτιμώμενη ζήτηση.

Με τα αποθέματα προϊόντων πετρελαίου στο χαμηλό οκταετίας αυτά δεν είναι καθόλου καλά νέα για όσους ελπίζουν σε μια αποκλιμάκωση των τιμών σύντομα.

Συνεχίζει το σκληρό πόκερ η Ρωσία

Άνθρακες ο θησαυρός, τουλάχιστον προς το παρόν, οι υποσχέσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν όσον αφορά τις πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου από την Gazprom.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η πολυαναμενόμενη δημοπρασία χωρητικότητας αγωγών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας για επιπλέον τροφοδοσία από τους Ρώσους τον επόμενο μήνα, ούτε μέσω του ουκρανικού αγωγού, ούτε μέσω των γραμμών που περνούν από την Πολωνία στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Εν ολίγοις η δημοπρασία κινήθηκε στα πλαίσια του προηγούμενου μήνα, επομένως οι ροές φυσικού αερίου για τον μήνα του Νοεμβρίου με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα κινηθούν στα τρέχοντα επίπεδα.

Αυτός είναι ο λόγος που παρά τις υποσχέσεις του Ρώσου Προέδρου για αυξημένες ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου όχι μόνο δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποκλιμακωθεί τουλάχιστον κάτω από τα 53 ευρώ/ μεγαβατώρα, αλλά αντίθετα κινείται σταθερά πάνω από τα 80 ευρώ/μεγαβατώρα. Χτες μάλιστα από τα 85 ευρώ/μεγαβατώρα κινήθηκε έως και τα 107 ευρώ/μεγαβατώρα, για να κλείσει εν τέλη πέριξ των 89 ευρώ/μεγαβατώρα χάρη στις προβλέψεις για πιο ζεστό καιρό το επόμενο διάστημα στις ΗΠΑ.

Ας ελπίσουμε η επόμενη δημοπρασία χωρητικότητας αγωγών να δώσει ενδείξεις αυξημένης τροφοδοσίας και μέχρι τότε ο καιρός να συνεχίσει να είναι με το μέρος μας.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.