Γιατί θα αλλάξει η σημερινή ενεργειακή στρατηγική

Γιατί θα αλλάξει η σημερινή ενεργειακή στρατηγική

H πρόσφατη συνάντηση των στελεχών της αγοράς ενέργειας στο Ντουμπάι εμπεριείχε λεπτομέρειες που προδίδουν ότι η προσέγγιση του ενεργειακού μίγματος είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση για την προστασία του πλανήτη, αλλά η «διαδρομή» προς την κατεύθυνση αυτή μάλλον είναι λάθος.

Η μικρότερη προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η υψηλή ζήτηση από την Ασία, τα χαμηλά αποθέματα και η άπνοια που κατέστησε ανεπαρκή τα αιολικά ήταν από τους λόγους που έσπρωξαν τις τιμές του φυσικού αερίου πέριξ των $ 25/mmBtu από περίπου $ 6-7/mmBtu στην αρχή του έτους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σε αύξηση πέριξ του 100%.

Μέσα στους λόγους αυτούς όμως πρέπει να προσθέσουμε και τις υψηλές τιμές άνθρακα –οι τιμές για πιστώσεις άνθρακα, τις οποίες χρειάζονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας για την καύση ορυκτών καυσίμων– όπως και την έλλειψη επενδύσεων, καθώς τα περισσότερα κονδύλια κατευθύνονται πλέον στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Saad al-Kaabi, υπουργός ενέργειας του Κατάρ και διευθύνων σύμβουλος του κρατικού Qatar Petroleum –προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου– σε μια φράση τα είπε όλα:

«Η άνοδος των τιμών οφείλεται στο ότι η αγορά δεν επενδύει αρκετά στη βιομηχανία φυσικού αερίου».

Η αλήθεια είναι ότι η έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση πίεσε τις εταιρείες να μην επενδύσουν σε έργα φυσικού αερίου ή πετρελαίου και να στραφούν σχεδόν εξολοκλήρου στις ΑΠΕ.

Ο «πράσινος» ενεργειακός εφοδιασμός» όμως έχει κόστος, ένα κόστος που πληρώνει ήδη μια από τις χώρες που βασίζεται στα αιολικά πάρκα, η Μεγάλη Βρετανία, καθώς το «σοκ» της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος τη χτύπησε πρώτη.

Αλλά και η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μια εξαιρετικά επισφαλή ενεργειακή κατάσταση και μάλιστα λίγο πριν ξεκινήσει ο χειμώνας, παρά το γεγονός ότι οι αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ακτές των ΗΠΑ προς την Ευρώπη είναι στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Όμως οι ΗΠΑ πρέπει να εξυπηρετήσουν και την αυξανόμενη ζήτηση από την Ασία, η οποία υπερτερεί της ευρωπαϊκής.

Το αποτέλεσμα; Η Ευρώπη, όπως εξαιρετικά υπογραμμίζει το Bloomberg, εξαρτάται από το ρωσικό αέριο πολύ περισσότερο από όσο θα ήθελε.

Αν πρέπει λοιπόν κάτι να κρατήσουμε από τη συγκεκριμένη συνάντηση των στελεχών της αγοράς ενέργειας είναι :

- H αναγκαιότητα το φυσικό αέριο να υιοθετηθεί σαν μεταβατικό καύσιμο.

Η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι εφικτό να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, πόσο μάλλον όταν δεν έχουμε προχωρήσει ικανοποιητικά στο μεγάλο κεφάλαιο της αποθήκευσης ενέργειας. Πολλές χώρες έβαλαν τον στόχο να μηδενίσουν τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050, χωρίς να υπολογίσουν ότι το κόστος μιας απότομης μετατόπισης από τα ορυκτά στις ΑΠΕ θα το πληρώσουν πρώτα οι καταναλωτές.

- Η χρυσή τομή στις τιμές δεν είναι ούτε τα 2 δολάρια αλλά ούτε και τα 20. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Petronas –η κρατική εταιρεία ενέργειας της Μαλαισίας– μια τιμή του φυσικού αερίου πέριξ των 7-8 $/mmBtu θα επιτρέψει τη συνέχιση των επενδύσεων σε υποδομές.

- Η ζήτηση των επόμενων ετών απαιτεί νέες επενδύσεις στο φυσικό αέριο ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Κρατήστε αυτό το νούμερο, καθώς δεν είναι αυθαίρετο αλλά μας το έδωσε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail al-Mazrouei.

Συμπερασματικά, η ενεργειακή μετάβαση έχει κόστος και όσο πιο απότομα γίνει αυτή η μετάβαση τόσο μεγαλύτερο θα είναι αυτό το κόστος. Από την άλλη η κλιματική αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει στενεύοντας σαφέστατα τα χρονικά περιθώρια της προσαρμογής αυτής.

Πρέπει να βρεθεί λοιπόν η χρυσή τομή τόσο στο ενεργειακό μίγμα όσο και στην κατανομή των επενδύσεων, ενώ οι πρακτικές που εξετάζονται όπως ο νόμος της μείωσης του μεθανίου στις ΗΠΑ –επιβάλλει φόρο άνθρακα ύψους 1.800 δολαρίων ανά τόνο για καύσιμα υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, όπως είναι το φυσικό αέριο– ή ο φόρος άνθρακα στην Ευρώπη θα πρέπει σαφέστατα να επαναξεταστούν.

Αυτή η χρυσή τομή όμως μπορεί να συνδυαστεί και με μια άλλη μέθοδο-λύση. Με την αναδυόμενη βιομηχανία της δέσμευσης CO2 απευθείας από την ατμόσφαιρα, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ

Κάτι μας λέει ότι αυτός ο άγνωστος στους περισσότερους κλάδους, σε λίγους μήνες θα πρωταγωνιστεί στους τίτλους των οικονομικών ειδήσεων.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.