Ανατροπές φέρνουν οι συμφωνίες της ΔΕΗ με τη βιομηχανία

Ανατροπές φέρνουν οι συμφωνίες της ΔΕΗ με τη βιομηχανία

Οι συμφωνίες για τα τιμολόγια στις οποίες κατέληξε πρόσφατα η ΔΕΗ με τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως η Mytilineos, ο όμιλος Βιοχάλκο και ο Τιτάνας δεν αφορούν στενά μόνο τα εμπλεκόμενα μέρη. Σηματοδοτούν το τέλος μιας ολόκληρης εποχής.

Στα τέλη του 2023, δηλαδή με τη λήξη των νέων συμφωνιών που σύναψε η ΔΕΗ, όποια βιομηχανία θελήσει να παραμείνει πελάτης της θα τιμολογείται με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή. Είναι όρος που έχει συμπεριλάβει η επιχείρηση σε όλες τις νέες της συμβάσεις. Το πιθανότερο είναι ότι από το 2024 και μετά οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι θα επιλέξουν άλλους τρόπους για να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Στην πραγματικότητα βλέπουμε εικόνες από την επόμενη ημέρα. Αφενός μια ΔΕΗ που εγκαταλείπει τον παραδοσιακό ρόλο να υποχρεούται να «ευεργετεί» την ελληνική βιομηχανία με φθηνό ρεύμα, όπως συμβαίνει επί δεκαετίες, αφετέρου σύγχρονους, δομημένους ιδιωτικούς ομίλους με βούληση να «πρασινίσουν» και να καλύψουν το ενεργειακό τους κόστος μέσα από δικές τους μονάδες. Την αρχή έκανε η Mytilineos μέσω της νέας μονάδας CCGT στον Αγ.Νικόλαο Βοιωτίας, άδεια για νέα μονάδα φυσικού αερίου έχει λάβει η Elvalhalcor, ενώ όλοι οι μεγάλοι ενεργοβόροι βιομηχανικοί παίκτες κινούνται προς το «πρασίνισμα» της παραγωγής τους μέσα από διμερή πλέον συμβόλαια.

Είναι το τέλος μιας εποχής, η αρχή απεξάρτησης της ελληνικής βιομηχανίας από τη ΔΕΗ, της στήριξης στα δικά της πόδια και μια γενικότερη αλλαγή σελίδας παντού. Όσο για την δημόσια επιχείρηση, λογικά το 2024, θα τη βρει να έχει πετύχει το στόχο μείωσης του μεριδίου της στην λιανική στο 50%, κάτι για το οποίο της ασκεί συχνά κριτική η Κομισιόν. Η ενέργεια που πουλάει σήμερα στην αγορά αντιστοιχεί σε περίπου 64 τεραβατώρες, εκ των οποίων οι 5 αφορούν στην ενεργοβόρα βιομηχανία. Εφόσον η τελευταία αναζητήσει, όπως διαφαίνεται, αλλού λύσεις, το σημερινό 64% μερίδιο της ΔΕΗ, θα πέσει κοντά στο 50%.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε στα μέσα Ιουνίου με την Mytilineos για τα νέα τιμολόγια ρεύματος Υψηλής Τάσης που αφορούν την ηλεκτροδότηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος, λειτούργησε ως «οδηγός», ήταν στην ουσία η αρχή αυτής της νέας σελίδας.

«Το 2023 το Αλουμίνιον της Ελλάδος ανεξαρτητοποιείται από την ΔΕΗ. Περνά σε μια νέα εποχή, καθώς για πρώτη φορά από την ίδρυσή της θα απεξαρτηθεί από την ΔΕΗ αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας», είχε αναφέρει τότε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, ο Ευ. Μυτιληναίος.

Η συμφωνία με τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας της ΔΕΗ λειτούργησε στην ουσία ως «οδηγός» και για τις επόμενες που έκλεισε προ ημερών η επιχείρηση και με τις υπόλοιπες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της χώρας, που επί 60 χρόνια ήταν εξαρτώμενο από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και ουκ ολίγες φορές είχε εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες μαζί της, παύει να τη χρειάζεται. Η νέα μονάδα CCGT στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας που ολοκληρώνεται φέτος για να μπει σε λειτουργία του χρόνου, θα καλύπτει 3 φορές τις ανάγκες του εργοστασίου.

Όλοι οδεύουν προς τα εκεί. Καινούργιοι σταθμοί φυσικού αερίου, έτοιμοι να καλύψουν τις ανάγκες των ελληνικών ενεργοβόρων βιομηχανιών, συμβολαιοποιημένες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, πράσινα διμερή συμβόλαια με τους μεγάλους καταναλωτές σε καλές τιμές, πιο δυνατός ανταγωνισμός στην λιανική.

Τον τόνο στην επόμενη ημέρα της ενεργειακής αγοράς θα δίνουν στο εξής οι «Μικρές ΔΕΗ» (χαρακτηριστική η πρόσφατη συμφωνία ΤΕΡΝΑ-ΜΟΗ) με όπλα σύγχρονες μονάδες συνδυασμένου κύκλου, που δεν θα έχουν καμία σχέση με την ΔΕΗ. Ο ρόλος της τελευταίες ως μοναδικού προμηθευτή ρεύματος στην Υψηλή Τάση θα συρρικνώνεται συνεχώς, αφήνοντας περιθώρια στην επιχείρηση, ταυτόχρονα με τη μείωση των μεριδίων της σε Μέση και Χαμηλή Τάση, να επικεντρωθεί στο νέο της επενδυτικό πλάνο, τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, τις νέες τεχνολογίες, την ηλεκτροκίνηση, δηλαδή εκεί που βρίσκεται το μέλλον.