«Ανάσα» για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας από τον Μάρτιο

«Ανάσα» για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας από τον Μάρτιο

(Φωτ.: Για τη συμμετοχή σε μια δημοπρασία προαπαιτείται η εγγραφή στο Μητρώο Διακοπτόμενου Φορτίου, η οποία θα πρέπει να έχει κατατεθεί τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας και η αντίστοιχη βεβαίωση εγγραφής να έχει εκδοθεί από τον ΑΔΜΗΕ τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από τη δημοπρασία.)

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Ελάφρυνση, κατά ένα μέρος, του ενεργειακού κόστους της θα έχει από το Μάρτιο η βιομηχανία. Από τον επόμενο μήνα ξεκινά η υλοποίηση του μέτρου της διακοψιμότητας, με τη διοργάνωση από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) των δημοπρασιών για την παροχή υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου.

Ο ΑΔΜΗΕ δημοσιοποίησε χθες τον Κανονισμό των δημοπρασιών, που καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή τους, από τις προϋποθέσεις συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών, τη μέθοδο αξιολόγησης των προφορών και τον τρόπο ικανοποίησης τους, την οριακή τιμή της δημοπρασίας, τις περιπτώσεις αδυναμίας διεξαγωγής τους, ως και το πώς θα επιλύονται οι ενδεχόμενες διαφορές. Ο Κανονισμός πλαισιώνεται από τη Σύμβαση Διακοπτόμενου Φορτίου, η οποία θα συνάπτεται για κάθε θέση κατανάλωσης, με την κατακύρωση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας.

Σε ικανό χρόνο

Ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε τις απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του μέτρου της διακοψιμότητας σε ικανό χρόνο από την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης (28/12/2015). Πριν από τον Κανονισμό, που δημοσιοποιήθηκε χθες, είχε προηγηθεί, στις 3 Φεβρουαρίου, η εγκατάσταση στην ιστοσελίδα του Διαχειριστή της Μεταφοράς της πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής προσφορών για τη δημοπρασία, όπως και η οργάνωση του σχετικού Μητρώου, στο οποίο έχουν εγγραφεί όχι μόνον οι ενδιαφερόμενες βιομηχανικές επιχειρήσεις, αλλά και η ΔΕΗ, για τα λιγνιτικά εργοστάσια της.

Το αργότερο την τελευταία βδομάδα του Φλεβάρη η δημοσιοποίηση της πρώτης προκύρηξης

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, αναμένεται η πρώτη προκήρυξη να δημοσιευθεί, το αργότερο, την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ώστε να είναι δυνατή η πρώτη δημοπρασία στις αρχές Μαρτίου. Για τη συμμετοχή σε μια δημοπρασία προαπαιτείται η εγγραφή στο Μητρώο Διακοπτόμενου Φορτίου, η οποία θα πρέπει να έχει κατατεθεί τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας και η αντίστοιχη βεβαίωση εγγραφής να έχει εκδοθεί από τον ΑΔΜΗΕ τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από τη δημοπρασία.

Η πρώτη δημοπρασία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αφορά σε ισχύ 500 MW. Σε ετήσια βάση, το ποσό το οποίο θα διατεθεί στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου είναι τα 50 εκατ. ευρώ.

Στην... αναμονή οι νέες συμβάσεις, για φθηνότερο ρεύμα

Με την έναρξη του, εκτιμάται ότι θα αρθεί ένας σημαντικός λόγος που δεν υπογράφονται ακόμη συμβάσεις προμήθειας της υψηλής τάσης με τη ΔΕΗ, με συνέπεια για τους δύο πρώτους μήνες του έτους η βιομηχανία να πληρώνει, όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα, μετά την κατάργηση των εκπτώσεων, που ίσχυαν ως τα τέλη του 2015.

Έμφαση πλέον στα υπόλοιπα αιτήματα της δίνει η βιομηχανία

Μετά την ικανοποίηση του αιτήματος για τη διακοψιμότητα, που παίρνει πλέον «σάρκα και οστά», η βιομηχανία εστιάζει το ενδιαφέρον της στα άλλα αιτήματα της, για τα οποία είχε και συνάντηση, στις 20 Ιανουαρίου, με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τη μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια. Για την εξέταση όλων αυτών των αιτημάτων και την προοπτική ικανοποίησης τους, στο πλαίσιο των κατευθυντήριων Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2014, το ΥΠΕΝ είχε δεσμευθεί, όπως ανέφεραν πηγές της βιομηχανίας, να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η οποία, ωστόσο, δεν έχει γίνει πράξη ακόμη.

Δείτε σε μορφή pdf τον Κανονισμό των δημοπρασιών που δημοσιοποίησε ο ΑΔΜΗΕ.