8ος χρόνος, ημέρα 2395η
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια για να μην κλοτσάμε το τενεκεδάκι όλο και πιο πέρα

Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια για να μην κλοτσάμε το τενεκεδάκι όλο και πιο πέρα

Σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας ανακοίνωσε κάποια πρώτα, ελπίζουμε, μέτρα για τη βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, αναστέλλοντας για 5 μήνες τις χρεώσεις των ΥΚΩ.

Αναστολή σημαίνει ότι κάποια στιγμή, έστω και μετά τον Μάρτιο 2022, θα χρειαστεί οι επιχειρήσεις να πληρώσουν μαζεμένα αυτά τα χρήματα.

Από την πλευρά μας, οι παραγωγικές επιχειρήσεις, το βλέπουμε σαν ένα πρώτο βήμα σε θετική κατεύθυνση, το οποίο, ωστόσο, δε λύνει το τεράστιο πρόβλημα, απλώς το μετατοπίζει.

Θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, ώστε να διασφαλιστεί ότι το μέσο κόστος του μείγματος παραγωγής θα αντανακλάται στα τιμολόγια λιανικής μέσω υποχρεωτικής διάθεσης διμερών συμβολαίων.

Θα πρέπει να πριμοδοτηθούν τα πράσινα διμερή συμβόλαια με βιομηχανίες και να ακολουθηθεί το ισπανικό μοντέλο.

Επίσης, να εξασφαλιστεί μείγμα προμήθειας φυσικού αερίου με ανταγωνιστικές τιμές για τη βιομηχανία.

Μέσα από τις ρυθμιστικές χρεώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, η Κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει και σε άλλα βήματα που θα διευκολύνουν την επιβίωση και τη ρευστότητα των παραγωγικών επιχειρήσεων.

Αναφέρομαι στη ρευστότητα γιατί θα είναι η πρώτη που θα πληγεί από τον Αρμαγεδώνα των αυξήσεων τιμών στην ενέργεια, στις πρώτες και δεύτερες ύλες, στα μεταφορικά και σε ό,τι άλλο επηρεάζει την αύξηση του κόστους παραγωγής των ελληνικών προϊόντων, με δεδομένο ότι οι ανταγωνιστικές χώρες έχουν ήδη προβεί σε στήριξη των βιομηχανιών τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ευρώπη το 85% των επιχειρήσεων συνεχίζει να εργάζεται με κλειστά διμερή συμβόλαια για την ενέργεια.

Η συνειδητοποίηση ότι η παραγωγή στον τόπο μας βρίσκεται σε σκοτεινά και ταραχώδη νερά και ο κίνδυνος να έχουμε αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων είναι ορατός, είναι εξαιρετικά σημαντική και περιμένουμε από τα Παραγωγικά Υπουργεία να σκύψουν πάνω στο σοβαρό αυτό πρόβλημα. Όταν έχει κανείς μπροστά του ένα σύνθετο πρόβλημα χρειάζεται σύνθετες και οργανωμένες λύσεις.

*Η Ελένη Κολιοπούλου είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, Μέλος ΔΣ Ελληνικής Παραγωγής - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη