Αμετάβλητος στο 1,5% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Αμετάβλητος στο 1,5% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκε τελικά το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, αυξάνοντας τις πιθανότητες για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε σταδιακή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες μέλη παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,5% παρά τις εκτιμήσεις για ελαφρά ενίσχυσή του στο 1,6%.

Με τον πληθωρισμό να προβλέπεται πως θα κινηθεί ακόμη χαμηλότερα τους επόμενους μήνες, υποχωρώντας ακόμη και κάτω του 1% το επόμενο έτος, η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη, όπως ισχυρίζονται οι αναλυτές, με ένα μεγάλο δίλημμα: από τη μία πλευρά η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη απαιτεί την εφαρμογή μιας πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής, από την άλλη, όμως, οι χαμηλές τιμές καταναλωτή δεν αφήνουν περιθώρια για απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Για τους αναλυτές το πιο πιθανό σενάριο είναι η υιοθέτηση μίας συμβιβαστικής λύσης, ήτοι μία μικρή μείωση του QE από το επόμενο έτος, η οποία θα συνοδευτεί από τη διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.