8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Alpha Bank: Επιπλέον δάνεια 1,5 δισ. ευρώ εκτός Ταμείου Ανάκαμψης σε ενέργεια, τουρισμό και υποδομές

Alpha Bank: Επιπλέον δάνεια 1,5 δισ. ευρώ εκτός Ταμείου Ανάκαμψης σε ενέργεια, τουρισμό και υποδομές
Φωτογραφία Αρχείου
Eurokinissi

Δάνεια 3,8 δις ευρώ είχε εκταμιεύσει μέχρι το Σεπτέμβριο η Alpha Bank που επιταχύνει για περαιτέρω εκταμιεύσεις 1,5 δις ευρώ. Η καθαρή πιστωτική επέκταση είναι 800 εκ. ευρώ.

Η Alpha Bank προχωρά στην επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, καθώς οι εκταμιεύσεις και οι αποπληρωμές στο τρίμηνο δείχνουν επιτάχυνση της αύξησης των δανείων, με την τράπεζα να έχει ήδη πετύχει ποσοστό άνω του 13% του 4ετούς στόχου πιστωτικής επέκτασης.

«Το 2022 αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για χρηματοδοτήσεις », εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Βασίλης Ψάλτη, κάνοντας αναφορά και στην εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν συμφωνηθεί 1,5 δις ευρώ νέες εκταμιεύσεις για το 2022, σε ενέργεια, τουρισμό και υποδομές τα οποία δεν ανήκουν στις χρηματοδοτήσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάπτυξης.

Η αύξηση των εκταμιεύσεων και η βελτίωση των προμηθειών απέφεραν αυξημένο έσοδο σχεδόν 110 εκ ευρώ, (πάνω από 100 εκ. ευρώ για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο).

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, σχολιάστηκαν θετικά τα αυξημένα έσοδα από προμήθειες.

Στο μεταξύ ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει στο 13% μέχρι το τέλος της χρονιάς. Τον Οκτώβριο έκλεισε η μεγαλύτερη συναλλαγή με το Project Cosmos, ενώ αναμένεται να κλείσει σύντομα και η πώληση δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων των Orbit (2,2 δις ευρώ) και Sky (1,3 δις ευρώ).

Για το 2022 απομένουν δύο μικρότερα πακέτα και η τράπεζα είναι στο δρόμο για να επιτύχει το στόχο μονοψήφιου δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από την αρχή του 2022.

Παράλληλα, μετά και την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Nexi για τον κλάδο του Merchant Acquiring, άμεση αναμένεται να είναι και η υπογραφή συμφωνιών για την πώληση της Alpha Bank Αλβανίας.

Μη δεσμευτικές προσφορές έχει λάβει και για την πώληση της θυγατρικής στο Λονδίνο αλλά και για το project Skyline στα Ακίνητα, εξελίξεις που πιστοποιούν ότι η εκτέλεση του επιχειρηματικού πλάνου τρέχει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι αρχικώς προέβλεπε η αγορά.

Οι θετικές προοπτικές για την αύξηση των δανείων, η εξασφαλισμένη μείωση του κόστους αλλά και η καλύτερη συμπεριφορά των προβληματικών δανείων, συνθέτουν μια πολύ θετική εικόνα για τις προοπτικές του επόμενου έτους.

Η τράπεζα κινείται εντός στόχων και με υψηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και, παράλληλα, μειώνει το ρίσκο εκτέλεσης των διαφόρων συναλλαγών που συμπεριλαμβάνονται στο πλάνο της, καταγράφοντας ισχυρή δυναμική που σύντομα θα αποτυπωθεί και στην αποτίμηση της μετοχής στο ταμπλό.