Ακύρωσε πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στην Apple το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ

Ακύρωσε πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στην Apple το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει πρόστιμο ύψους 13 δισ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία Apple για φόρους στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με την απόφαση των δικαστών η Κομισιόν δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η Apple επωφελήθηκε από παράνομη κρατική βοήθεια μέσω δύο φορολογικών διατάξεων της Ιρλανδίας που μείωναν τεχνητά τη φορολόγηση της εταιρείας.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2016 ελήφθη στο πλαίσιο της προσπάθειας πίεσης προς τα κράτη μέλη που έχουν πλεονεκτικά καθεστώτα εταιρικής φορολόγησης και η ακύρωσή της από το Γενικό Δικαστήριο αναμένεται να αποδυναμώσει ή να καθυστερήσει ανάλογες υποθέσεις και να υπονομεύσει την όλη προσπάθεια.

Η Ιρλανδία χαιρέτισε την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου που δικαιώνει την έφεση που είχε καταθέσει κατά της απόφασης της Κομισιόν μαζί με την Apple και, φυσικά, προστατεύει το σύστημα χαμηλής εταιρικής φορολόγησης που έχει προσελκύσει έως τώρα σημαντικές επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η Apple, δηλώνοντας στην ανακοίνωσή της: «Η υπόθεση αυτή δεν αφορούσε τα ποσά που πληρώνουμε σε φόρους, αλλά το πού καλούμαστε να τα πληρώσουμε. Είμαστε ο μεγαλύτερος φορολογούμενος του κόσμου και περήφανοι γι' αυτό, καθώς γνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο της καταβολής φόρων για την κοινωνία».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της εναντίον των φοροελαφρύνσεων που εφαρμόζουν κάποιες χώρες για τις πολυεθνικές.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Επιτροπή θα εξετάσει την απόφαση του δικαστηρίου προτού αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματά της. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίζει να εξετάζει τα επιθετικά φορολογικά μέτρα προκειμένου να κρίνει αν καταλήγουν να αποτελούν παράνομη κρατική στήριξη», τόνισε.