Ακρόλιθος: Το... πέτρινο «διαμάντι» της Καβάλας που εξάγει σε 90 χώρες

Ακρόλιθος: Το... πέτρινο «διαμάντι» της Καβάλας που εξάγει σε 90 χώρες

Αποτελεί την κορυφαία εταιρεία στην Ελλάδα στο χώρο της ανάδειξης και εμπορίας φυσικών πετρωμάτων και μια από τις κορυφαίες στην Ευρώπη, έχοντας ιδιόκτητα λατομεία αλλά και άλλα που διαχειρίζεται, ενώ έχει «ντύσει» σπίτια, παλάτια και 5στερα ξενοδοχεία σε 90 χώρες και στις πέντε ηπείρους. 

Ο λόγος για την εταιρεία Ακρόλιθος, με έδρα τα Κηπιά Καβάλας, η οποία ιδρύθηκε το 1979 και μέσα σ’ αυτές τις τέσσερις δεκαετίες έχει κάνει σημαντικά άλματα, με εξειδικευμένα προϊόντα και σύγχρονες μορφές εξόρυξης. 

Οι εγκαταστάσεις της εταιρεία βρίσκονται σε έκταση 120.000 τετραγωνικών μέτρων στις οποίες γίνεται η παραγωγή των προϊόντων, ενώ στον ίδιο χώρο στεγάζονται ο εκθεσιακός χώρος και τα γραφεία της εταιρείας. Μάλιστα, ο εκθεσιακός χώρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα showrooms φυσικών πετρωμάτων παγκοσμίως. 

Διαθέτει ολοκληρωμένη μονάδα με σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, ενώ ανταγωνίζεται ακόμη και τα ηχηρά ιταλικά ονόματα που παραδοσιακά ξεχωρίζουν στο συγκεκριμένο κλάδο. Ένα από τα κυρίαρχα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ακρόλιθος, είναι ο πλήρως καθετοποιημένος χαρακτήρας της, αλλά και η ποιότητα της πρώτης ύλης. 

Η εταιρεία διαθέτει ένα μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας με πολλά επιμέρους τμήματα για την παραγωγή πλακιδίων δαπέδου, πλακιδίων επένδυσης, πλακιδίων μαρμάρων, βοτσάλων rock face και καλλιτεχνικών αντικειμένων.

Καθοριστική για την εξέλιξη των εργασιών και τη διεθνοποίηση της επιχείρησης ήταν η πορεία από το 2010 και εντεύθεν. Στα χρόνια της υπερδεκαετούς κρίσης της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, η εταιρεία Ακρόλιθος - όπως και πολλές άλλες εταιρείες - επέλεξε το δρόμο της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης, με παρουσία σε δεκάδες εκθέσεις στο εξωτερικό, κάτι που της άνοιξε νέους δρόμους, αλλά και σημαντικές εξαγωγές. 

Η επιλογή της διεθνοποίησης άλλαξε κυριολεκτικά επίπεδο την εταιρεία, κάτι που μαρτυρούν τα νούμερα και οι αριθμοί, καθώς οι εξαγωγές της το 2010 ήταν μόνο το 16% του συνολικού κύκλου εργασιών της, τώρα ξεπερνούν το 70%. Παράλληλα, οι πωλήσεις της έχουν κάνει άλμα αυτή τη δεκαετία σε ποσοστό κοντά στο 300%.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών κοντά στα 12 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ τα κέρδη προ φόρων έφτασαν στα 1,975 εκατ. ευρώ. Διατηρεί μηδενική έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό, ενώ απασχολεί περί τους 80 εργαζόμενους.  

Η Ακρόλιθος ιδρύθηκε από τον Γιώργο Χατζησάββα, ο οποίος ξεκίνησε αρχικά πολύ δειλά στην αρχή τη δραστηριότητα της εξόρυξης που με τα χρόνια εξελίχθηκε. Η πρώτη εξόρυξη σχιστόλιθου έγινε στην περιοχή του Πανγαίου. Έκτοτε, όλα πήραν το δρόμο τους, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα τις δεκαετίες ’80 και ’90 άνθιζε, ενώ και οι απαιτήσεις για ποιο ποιοτικές και όμορφα υπενδεδυμένες κατασκευές, βοήθησαν τις εργασίες της εταιρείας. Μέσω της Ακρόλιθος, ο περίφημος σχιστόλιθος Καβάλας έχει ταξιδέψει και επενδυθεί σε παλάτια της Μέσης Ανατολής, 5άστερα ξενοδοχεία στη Χαβάη αλλά και πολυτελείς βίλες στη δυτική Ευρώπη. 

Η σύγχρονη μονάδα και το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της 

Η Ακρόλιθος διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, εκθεσιακούς χώρους και γραφεία συνολικής έκτασης 60.000 τ.μ. Αυτή η παραγωγική της δυναμική και οι διαρκείς επενδύσεις την οδήγησαν στο να αναδειχτεί η μεγαλύτερη εταιρεία του τομέα στην Ελλάδα και μία ισχυρή δύναμη διεθνώς. 

Η καβαλιώτικη επιχείρηση διαθέτει τρία ιδιόκτητα λατομεία στην περιοχή του Παγγαίου, έκτασης πάνω από 500.000 τ.μ. από τα οποία εξορύσσεται η πέτρα Καβάλας (Ακροβουνίου). Τα λατομεία αυτά κάνουν επίσης εξορύξεις σχιστόλιθου (Καβάλα) και ψαμμίτη (Σική). Παράλληλα, η Ακρόλιθος ΑΒΕΕ έχει την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων ενός λατομείου και μίας μονάδας επεξεργασίας στη Μάνδρα Ξάνθης. 

Σταδιακά, διεύρυνε το χαρτοφυλάκιό της και επεκτάθηκε στην επεξεργασία της πρώτης ύλης, ενώ μπήκε και σε άλλα λατομεία φυσικών πετρωμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας και του εξωτερικού. Τα Λατομεία σχιστολίθου Καβάλας βρίσκονται στις παρυφές του όρους Παγγαίου Καβάλας μέσα στις καθορισμένες λατομικές ζώνες. Από τα λατομεία αυτά εξορύσσεται η πρώτη ύλη για την παραγωγή μίας μεγάλης γκάμας υλικών από σχιστόλιθο Καβάλας όπως: ακανόνιστες πλάκες, πελεκητές, λίθοι για πετρόκτιστα, κυβόλιθοι, πλακάκια δαπέδου, πλακάκια επένδυσης, σκαπιτσαριστά, πάνελ πέτρινα, πέτρες κήπου, επενδύσεις κήπου, πρέκια, σκαλοπάτια πέτρινα, πέτρες για πετρόκτιστα τοιχία κ.α. 

Από το 2009 η εταιρεία Ακρόλιθος επεκτάθηκε και στην παραγωγή βοτσάλων με την ίδρυση νέας σύγχρονης μονάδας, σε χώρο 13.000 τ.μ. εντός του εργοστασίου της. Πλέον, παράγει βότσαλα σε διάφορες διαστάσεις και πολλά χρώματα, με βασικά προϊόντα της μονάδας αυτής τα Βότσαλο Θάσου (το πιο δημοφιλές), Βότσαλο Ουρανός και Βότσαλο Dark.

Εξαγωγές σε 90 χώρες

Την τελευταία 5ετία η εταιρεία δίνει το παρόν σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις κατασκευών και υποδομών ανά τον κόσμο, σε χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λετονία, Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία, Κατάρ, Σαουηδική Αραβία, Ντουμπάι, ΗΠΑ. 

Η εταιρεία Ακρόλιθος ΑΒΕΕ εξάγει σε 90 χώρες, διαθέτοντας τεράστιο πελατολόγιο. Ενδεικτικά διαθέτει παρουσία σε όλη την Ευρώπη και χώρες στη Μέση Ανατολή, όπως στο Κατάρ, στο Μπαχρέιν, στο Ντουμπάι, στο Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία. Επίσης, έχει παρουσία σε χώρες όπως Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, ΗΠΑ και μία σειρά κρατών της Λατινικής, Κεντρικής και Βόρειας Αμερική, όπως Καναδάς, Μεξικό, Παναμάς, Μπαχάμες κ.α.