Aegean: Άμυνα, κεφαλαιακή θωράκιση και ευελιξία

Aegean: Άμυνα, κεφαλαιακή θωράκιση και ευελιξία

Με την παραδοχή ότι οι τελευταίοι πέντε μήνες είναι οι πιο επίπονοι στην περίπου 20ετή πορεία της Aegean Airlines αλλά και το 2020 η πιο δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια βιομηχανία αερομεταφορών, η ελληνική εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία «άμυνας», κεφαλαιακής θωράκισης και διαρκούς προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Αυτά επισημάνθηκαν στη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση της εισηγμένης, όπου ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευτύχης Βασιλάκης, σημείωσε πως «σίγουρα το 2020 δεν θα είναι ευχάριστο, αλλά έχουμε δείξει ότι έχουμε την προσαρμοστικότητα και την αντοχή για να ανταπεξέλθουμε».

Ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε εκτενώς στη δυσκολία να γίνουν προβλέψεις και να στρωθεί ένα πλάνο, καθώς «δεν γνωρίζουμε την πορεία της πανδημίας», ενώ και οι ταξιδιώτες αποφασίζουν πλέον και κλείνουν τα εισιτήριά τους την τελευταία στιγμή πριν πετάξουν.

Πάντως, υπογράμμισε πως αν και οι προβλέψεις για ζημιές ύψους 26-28 εκατ. ευρώ μηνιαίως στο 2ο τρίμηνο, μολονότι επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο οι απώλειες των ταμειακών διαθεσίμων ήταν τελικά χαμηλότερες από τα περίπου 40 εκατ. ευρώ τον μήνα που αρχικά αναμένονταν.

Συνάμα, τόνισε πως στα τέλη του πρώτου εξαμήνου τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ανέρχονταν στα 400 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται η πιστωτική γραμμή ύψους 120 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνήσει με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά ούτε και το δάνειο 150 εκατ. ευρώ που έχει ληφθεί στο πλαίσιο του Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19.

Επιχειρησιακά, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτρης Γερογιάννης, αυτοί οι πέντε μήνες κύλησαν με την εταιρεία να προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και στις απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία της υγείας των επιβατών, των πληρωμάτων, αλλά και στις πολιτικές αναχώματος στην οικονομική αιμορραγία.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο συνεχίζεται η σταδιακή επαναφορά του δικτύου, η οποία ξεκίνησε από τα μέσα Μαΐου, με την προοδευτική άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις. Τον Ιούλιο η εταιρεία έχει επαναφέρει το 40% της πτητικής της δραστηριότητας, σε σχέση με το 2019, ενώ τον Αύγουστο εκτιμάται ότι το ποσοστό επαναφοράς θα αγγίξει το 50%.

Μέχρι τις αρχές Αυγούστου η Aegean Airlines θα συνδέει την Αθήνα με 73 προορισμούς και αντίστοιχα με 52 προορισμούς αθροιστικά από τις υπόλοιπες βάσεις της σε Ηράκλειο, Ρόδο, Χανιά και Λάρνακα, με συνολικά 1.600 πτήσεις την εβδομάδα.

Με δεδομένες τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της πανδημίας αλλά και την τάση των επιβατών να έχουν μικρό ορίζοντα προγραμματισμού, η εταιρεία θα εξακολουθεί να προβαίνει στις απαραίτητες προσαρμογές στο δίκτυο δρομολογίων με δυναμικό τρόπο. 

Η εταιρεία έχει ήδη παραλάβει πέντε νέα αεροσκάφη Airbus A320neo, ενώ άλλα δύο αναμένονται εντός των επόμενων μηνών, μεταξύ αυτών και το πρώτο Α321neo. Το επενδυτικό πρόγραμμα της Aegean για τη συνολική παραγγελία των 46 αεροσκαφών διατηρείται μεν, ωστόσο η εταιρεία επιδιώκει και εργάζεται ώστε να επιτύχει τις προσαρμογές και την ευελιξία που απαιτούνται. 

Οι πληρότητες των πτήσεων εμφανίζουν σταδιακά μια θετική εξέλιξη μεταξύ Ιουνίου, Ιουλίου και όπως διαφαίνεται, και τον Αύγουστο, εκτιμάται όμως ότι θα παραμείνουν σημαντικά χαμηλότερες από τα συνήθη επίπεδα. Η συνεισφορά τους όμως θα είναι θετική, ώστε να μετριασθούν οι απώλειες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.