To ΔΝΤ φεύγει... αλλά... μένει μέχρι το 2023

To ΔΝΤ φεύγει... αλλά... μένει μέχρι το 2023

Tου Χρήστου Ν. Κώνστα

Η... μερική εξόφληση των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τα αδιάθετα υπόλοιπα του Μνημονίου ΙΙΙ, είναι το μαγικό τρικ που επέλεξε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ώστε να πείσει τα μέλη του Γερμανικού κοινοβουλίου να δώσουν την έγκρισή τους στην επιμήκυνση των δανείων του EFSF κατά 7 τουλάχιστον χρόνια.

Στην περίοδο της «ενισχυμένης εποπτείας» που εγκαινιάζεται από τον Αύγουστο στην Ελλάδα, το ΔΝΤ θα παραμείνει στο Ελληνικό πρόγραμμα όχι μόνον ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και ως ...χρηματοδότης αφού ένα μικρό μέρος των δανείων που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα και λήγει το 2023, θα παραμείνει ανεξόφλητο...

Με τον τρόπο αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ κερδίζει την ...παραμονή του ΔΝΤ στο κουαρτέτο των θεσμών που θα επισκέπτονται την Αθήνα κάθε 3 μήνες και ταυτόχρονα τηρεί την υπόσχεση που είχε δώσει στους βουλευτές της Μπουντεστάγκ: Εγγυητής για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα θα είναι το «σκληρό» επιτελείο των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ικανοποιημένη θα βγει από τη συνεδρίαση του Eurogroup και η Κριστίν Λαγκάρντ,αφού τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμά του για την Ελλάδα, επομένως δεν θα έρθει σε αντιπαράθεση με τα μέλη του δικού της διοικητικού συμβουλίου που επιμένουν ότι το ΔΝΤ πρέπει να στηρίζει χώρες με μεγάλες ανάγκες ενώ η Ελλάδα ανήκει στο πλούσιο και ισχυρό κλαμπ του Ευρώ.

Στην πράξη, όλα αυτά σημαίνουν πως το ΔΝΤ θα εκδώσει τη δική του ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA), στο πλαίσιο της έκθεσης του άρθρου 4 του ΔΝΤ η οποία θα δημοσιοποιηθεί σε μερικές εβδομάδες.

Όσον αφορά την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, όπως συνήθως συμβαίνει, θα πάρει πάλι αυτό που ήθελε από την αρχή: Στις Ευρωεκλογές του 2019, τον ερχόμενο Μάιο, όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων η Ευρωζώνη θα εμφανίζεται ασφαλής και ισχυρή έναντι κρίσεων.

Στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, την επόμενη εβδομάδα, η Άνγκελα Μέρκελ θα χτυπήσει φιλικά τον ώμο του Αλέξη Τσίπρα και θα του δώσει την λίστα της Κριστίν Λαγκάρντ για τα προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης, της πρώτης μετά τον Αύγουστο που η Ελλάδα «βγαίνει από τα Μνημόνια»...