Motor Oil: Δεν βιαζόμαστε με το Ιράν

Motor Oil: Δεν βιαζόμαστε με το Ιράν

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Συγκρατημένη, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, εμφανίζεται η Motor Oil για τη σύναψη συμφωνίας με το Ιράν, με στόχο την προμήθεια αργού πετρελαίου. Ο λόγος που δεν βιάζεται η διοίκηση του δεύτερου, μεγάλου, διυλιστηρίου της χώρας έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν πιέζεται από εκκρεμότητες παλαιών οφειλών προς το Ιράν. Αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία μέσα στο τρέχον έτος, ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να γίνει σύντομα.

Η Motor Oil προμηθευόταν αργό πετρέλαιο από το Ιράν, όπως και η ΕΛ.ΠΕ., ως το καλοκαίρι του 2011. Όταν ήρθαν οι κυρώσεις της Δύσης, σε συνδυασμό με την εγχώρια κρίση και το κλείσιμο της στρόφιγγας από τον τραπεζικό τομέα για το Ιράν, η εταιρεία φρόντισε να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως, διαθέτοντας και τη χρηματοοικονομική άνεση. Έτσι, στράφηκε στους traders, που προσέφεραν ανταγωνιστικό «καλάθι», τόσο από άποψη ποιότητας, όσο και τιμής, και από τους οποίους προμηθευόταν το 50 - 60% των αναγκών της σε αργό. Το υπόλοιπο έπαιρνε από Σαουδική Αραβία και το Ιράκ. Η ίδια εικόνα χαρακτηρίζει ως και σήμερα την προμήθεια της Motor Oil για αργό πετρέλαιο.

Η διαφορά με την ΕΛ.ΠΕ.

Βεβαίως, οι σχέσεις της εταιρίας με το Ιράν παραμένουν σε καλό κλίμα, μάλιστα η Motor Oil δεν κρύβει ότι διατηρεί τις επαφές της με τη συγκεκριμένη χώρα. Ο βασικός λόγος που δεν είναι σε αναζήτηση συμφωνίας με το Ιράν έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι οφειλές της προς τη συγκεκριμένη χώρα είναι περιορισμένες και υπολογίζονται κάτω από 50 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με την ΕΛ.ΠΕ., η οποία έχει πολλαπλάσια χρέη, που την πίεζαν, όπως είναι εύλογο, να κλείσει συμφωνία με το Ιράν, σε συνδυασμό, ωστόσο, και με την ανάγκη της να εξορθολογήσει τα κόστη της στον τομέα αυτό.

Ενδεικτικό στοιχείο της στάσης αναμονής που τηρεί η Motor Oil σε αυτήν τη φάση είναι ότι δεν επεδίωξε να συναντηθεί με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, τη NIOC, που ήρθε στην Αθήνα, την προηγούμενη Παρασκευή.

Περιμένει... υπομονετικά

Καθώς στο παιχνίδι των εκπτώσεων, εκτός από το Ιράν, παραμένει δυναμικά και η Σαουδική Αραβία, στόχος της Motor Oil είναι να εξετάσει ενδελεχώς τους όρους της προμήθειας αργού πετρελαίου, όπως διαμορφώνονται από το νέο σκηνικό που δημιουργείται, μετά την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν. Οι εκπτώσεις, αλλά και το χρηματοοικονομικό πλαίσιο που δίνεται θα αποτελέσουν τα βασικά κριτήρια της για την επόμενη κίνηση της. Άλλωστε, όπως σημείωναν πηγές της εταιρείας που μίλησαν στο liberal.gr, «έχουμε τη δυνατότητα προμήθειας αργού, με καλύτερη πίστωση».