«Οι επενδυτές χαιρετίζουν το σχέδιο για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ»

«Οι επενδυτές χαιρετίζουν το σχέδιο για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ»

Θετικά αντιμετωπίζουν οι επενδυτές το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα σημάδια για ανάκαμψη της χώρας από την οικονομική καταστροφή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου τονίζει πως η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μείωση της δημοσιονομικής επιβράδυνσης με την αποπληρωμή των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία διάσωσης».

Αναφερόμενο στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, to Bloomberg επισημαίνει πως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας θα εκφράσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στην αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,85 δισ ευρώ, που σήμερα έχουν επιτόκιο 5,13%. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η κίνηση αυτή θα εξοικονομήσει περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη χώρα», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Χαρακτηριστική για το πώς βλέπουν οι επενδυτές την πρόθεση της Αθήνας για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι επιστολή του Ciaran O''Hagan, στέλεχος της Societe Generale, προς τους πελάτες του, όπου αναφέρει ότι «οι αποπληρωμές του ΔΝΤ είναι ένα μήνυμα ότι οι προοπτικές για την Ελλάδα συνεχίζουν να βελτιώνονται».

«Η Ελλάδα έχει γίνει ένας δημοφιλής προορισμός», δήλωσε ο Αλέξανδρος Μάλαμας, sales trader της Piraeus Securities στην Αθήνα. «Η ζήτηση για ελληνικά assets από ξένους επενδυτές παραμένει αυξημένη, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να ξεκινάει καλά».

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο τεστ στο τέλος του μήνα, καθώς οι πιστωτές θα πρέπει να κάνουν έλεγχο στην Αθήνα για να δουν αν πληρούνται οι όροι μετά τα μνημόνια», προσθέτει το Bloomberg.