Zητά διάλογο ο Ερντογάν, εν μέσω απειλών

Zητά διάλογο ο Ερντογάν, εν μέσω απειλών

Τη στρατηγική της πρόσκλησης σε διάλογο αλλά εν μέσω απειλών συνεχίζει η Άγκυρα με φόντο την κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με διαρροές σε τουρκικές εφημερίδες, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έκανε λόγο για την ανάγκη πολιτικής λύσης στη βάση του win-win, με την Χουριέτ να αναφέρει ότι μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του, είπε ότι «μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν».

Τέτοιες δηλώσεις, εφόσον έχουν βάση τα τουρκικά δημοσιεύματα, θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ένα παράθυρο για διάλογο, εφόσον ωστόσο δεν συνοδεύονταν από άλλες που συντηρούν την ένταση, όπως οι σημερινές του Χουλουσί Ακάρ.

Στην γραμμή της σκληρής ρητορικής, ο τούρκος υπ. Άμυνας εξάπελυσε νέα πυρά, απευθυνόμενος σε Γαλλία και ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηρστικά ότι "στην Ανατολική Μεσόγειο έρχονται κάποιοι από αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων και κάνουν νταηλίκια και παίζουν το ρόλο του προστάτη και της ασπίδας. Θα φύγουν, όπως ήρθαν".  Για να προσθέσει, αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ να άρει μερικώς το αμερικανικό εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί το 1987 στην Κύπρο για τους μη φονικούς εξοπλισμούς, "εσείς εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τις ισορροπίες στη “νότια Κύπρο”, αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά τη σύγκρουση, δεν θα φέρει τη λύση αλλά τη μη επίλυση του ζητήματος".

Στην πραγματικότητα πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι των αντιφατικών μηνυμάτων στο οποίο επιδίδεται εδώ και καιρό η Άγκυρα, από τη μια πλευρά να ζητά διάλογο, έτσι όπως η ίδια τον εννοεί και από την άλλη να συνεχίζει τις απειλές και την παραβατική συμπεριφορά.

Τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Αγκυρα προτίθεται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου μετέφερε δημοσίευμα της Χουριέτ, σύμφωνα με το οποίο ο τούρκος πρόεδρος φαίρεται να είπε σε κλειστή σύσκεψη κομματικών στελεχών τα ακόλουθα:

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα προχωρήσουμε στα πλαίσια της διπλωματίας. Η Τουρκία στο σημείο των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει 100% δίκιο. Σε περίπτωση που και η απέναντι πλευρά απομακρυνθεί από τα βήματα της αύξησης της έντασης, τότε στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διπλωματίας μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική “καζάν- καζάν (win-win)”. Πρέπει να αναδείξουμε τις συνεργασίες και προσπάθειες αλληλουποστήριξης που είχαμε με τις χώρες της περιοχής, κυρίως με την Ελλάδα. Αυτή την προσπάθεια να την αναδείξουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να την εξηγήσουμε στην κοινή γνώμη».

Τη στρατηγική των αντιφατικών μηνυμάτων είχε επαναλάβει πρόσφατα και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ο μεν Μ.Τσαβούσογλου είχε διαμηνύσει ότι “αν η Αθήνα είναι έτοιμη για διάλογο, τότε είναι και η Άγκυρα”, όταν λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, εξαπέλυε νέα επίθεση προς την Ελλάδα. Διαψεύδοντας ως “προιόν φαντασίας” το δημοσίευμα της γερμανικής Welt σύμφωνα με το οποίο ο Τ. Ερντογάν είχε ζητήσει να βυθιστεί ελληνικό πλοίο ή να καταρριφθεί μαχητικό, ο Ακσόι έστρεψε χθες τα βέλη του προς την Αθήνα, συντηρώντας την ρητορική των απειλών.

“Το γεγονός πως ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης προχώρησε σε κατηγορίες εναντίον της χώρας μας βάσει αυτών των κατά φαντασίαν ειδήσεων είναι μια νέα εκδήλωση της προκλητικής πολιτικής αυτής της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα και ασύμβατη με το διεθνές έθιμο και νόμο, είχε αναφέρει ο Ακσόι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Μάικ Πομπέο στην παρέμβασή του σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ανέφερε ότι οι ΗΠΑ καλούν όλες τις πλευρές να υποχωρήσουν, να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συζητήσεις για τις διαφωνίες που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διαφωνίες για την ασφάλεια, τους ενεργειακούς πόρους και τις θαλάσσιες ζώνες.

Διαβάστε ακόμα:

- Η. Bohnet (Κόνραντ Αντενάουερ): «Η διαμεσολάβηση της Γερμανίας είναι η μόνη επιλογή»