Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, 12:45

-A +A

ΥΠΕΞ Κύπρου: Θα βάζαμε βέτο στη διεύρυνση της ΕΕ

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, 12:45
ΥΠΕΞ Κύπρου: Θα βάζαμε βέτο στη διεύρυνση της ΕΕ
-A +A

Το «χαρτί» του βέτο σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ έπαιξε η Κύπρος στη Σύνοδο Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης προκειμένου να πείσει τους εταίρους στην άμεση υποβολή προτάσεων για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στο κανάλι ΣΙΓΜΑ ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η απόφαση χθες, αφορά τα συμπεράσματα της διεύρυνσης. Τα συμπεράσματα της διεύρυνσης, αφορούν την Τουρκία, την Αλβανία, τα Σκόπια, αφορούν τη Σερβία κ.ο.κ. Για να μπορούν να εγκριθούν (τα συμπεράσματα), πρέπει να υπάρχει ομοφωνία από όλες τις χώρες”. Εκείνο που είχα αναφέρει στην τοποθέτησή μου, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι ότι το προσχέδιο που αφορούσε την Τουρκία, αυτό που είχαμε ενώπιόν μας όταν ξεκίνησε η συζήτηση, δεν μας ικανοποιεί και δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας».

«Μετά την παρέμβασή μας, 23 σχεδόν χώρες υποστήριξαν το αίτημα, χωρίς οι υπόλοιπες να τοποθετηθούν ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Υπήρχαν κάποιες αναφορές για προσεκτική προσέγγιση λόγω του μεταναστευτικού» εξήγησε ο κύπριος ΥΠΕΞ.

Για την απόφαση υποβολής προτάσεων για κυρώσεις

Σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση που λήφθηκε την Τρίτη (18/6) από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για άμεση υποβολή προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοιου είδους απόφαση όσον αφορά την Τουρκία και η απόφαση είναι λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ», δήλωσε. Επίσης, πρόσθεσε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει ως ξεχωριστό αυτό το θέμα και ενδεχομένως να ληφθούν και περαιτέρω αποφάσεις.

Για την περίκλειστη πόλη της Αμμόχωστου

Σε σχέση με την ανακοίνωση του λεγόμενου Υπουργού Εξωτερικών του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, για σύσταση ομάδας ειδικών που θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αυτά τα ακούσαμε και στο παρελθόν από το στόμα του κ. Οζερσάι σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού.

Παρ'' όλα αυτά, πρόσθεσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, όλα αυτά τα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Επίσης, σημείωσε ότι η χθεσινή απόφαση έγινε με αφορμή συζητήσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα στον δημόσιο διάλογο περί της «δήθεν» διχογνωμίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με προσφυγή που έγινε και αφορούσε την Αμμόχωστο.  «Η κυβέρνηση πάντα συμμετέχει στην υποστήριξη τέτοιου είδους θεμάτων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα