ΥΠΕΞ: Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου

ΥΠΕΞ: Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου

Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση Ελλάδας - Άγκυρας, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να απαντά στις πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Αμύνης της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, ξεκαθαρίζοντας πως η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου.

Το ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας την Άγκυρα «παραβάτη του διεθνούς δικαίου», σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής και καλεί την Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα. 

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτης του διεθνούς δικαίου Τουρκία. 

Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση. 

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής. 

Καλούμε την γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ». 

Σημειώνεται πως σε σημερινές του δηλώσεις ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ερωτώμενος για την πρόταση του Πάνου Καμμένου να εγκατασταθούν νέες βάσεις στην Ελλάδα, τόνισε ότι η Άγκυρα δεν έχει κανένα πρόβλημα από την στιγμή που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο επεσήμανε ότι βάσει υφιστάμενων υπάρχουν κάποια νησιά στο Αιγαίο στα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει βάσεις, αλλά ούτε και στρατό και για τον λόγο αυτό η Τουρκία επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση. 

Διαβάστε ακόμα: 

- Επίδειξη δύναμης από την Άγκυρα

- Άγκυρα: Δεν θα επιτρέψουμε άλλη παρενόχληση πλοίου μας στην Ανατολική Μεσόγειο