7ος χρόνος, ημέρα 2148η
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά
Eurokinissi

Μήνυμα με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα Τρίτη 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή πάνω από το ένα τρίτο της νήσου, στέλνουν το υπουργείο Εξωτερικών και ο Νίκος Δένδιας. Μεταξύ άλλων, η Τουρκία καλείται «να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά».

«Αποτείουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον εισβολέα και ιδιαίτερα στους πεσόντες. Σύσσωμος ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζει με το δράμα των χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων στην Κύπρο», τονίζει το υπουργεί και προσθέτει: 

«Η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας».

«Οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες», επισημαίνεται.

«Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο», καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.