Τσίπρας και Μουζάλας απέναντι στο Σουλτάνο

Τσίπρας και Μουζάλας απέναντι στο Σουλτάνο

Με βαρύ «όπλο» τον ..Μουζάλα, προσήλθε στην συνάντηση του με τον τούρκο ηγέτη Ταγιπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός, σε μια κρίσιμη στιγμή όχι μόνο για την εφαρμογή της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, αλλά και σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο λόγω των γενικευμένων αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία.

Η εικόνα από την συνάντηση ήταν πραγματικά απογοητευτική, καθώς δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν είχαν παραταχτεί ο υπουργός εξωτερικών Μ. Τσαβουσογλου, ο ισχυρός άνδρας της γραφειοκρατίας του τουρκικού ΥΠΕΞ υφυπουργός εξωτερικών Φ. Σινιριογλου, ο εκπρόσωπος της προεδρίας και στενός σύμβουλος του κ. Ερντογάν, Ι.Καλίν και δυο ακόμη τούρκοι διπλωμάτες, έχοντας απέναντι τους τον κ.Μουζαλα, τον πρέσβη στην Αγκυρα κ. Λουκάκη και τον νεαρό επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Β. Καλπαδάκη…

Στο μεταναστευτικό βεβαίως το βάρος της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία έχει πέσει στους ώμους της Α. Μερκελ η οποία είχε νωρίτερα συνάντηση με τον τούρκο ηγέτη, κατά την οποία όπως έγινε γνωστό από τις δημόσιες δηλώσεις επιβεβαιώθηκε η αδυναμία επίτευξης προόδου τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι όπως είχε προβλεφθεί αρχικά, για την κατάργηση των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες. Αυτό είναι ένα από τα βασικά ανταλλάγματα που ζητά η Τουρκία προκειμένου να εφαρμοστεί η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, που είναι ζωτικής σημασίας και για την ίδια την Ελλάδα.

Η Αθήνα είναι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση καθώς υποχρεώνεται να εμφανίζεται ως υπέρμαχος των παραχωρήσεων της Ευρώπης προς τον κ. Ερντογάν, προσδοκώντας σε μια πιο εποικοδομητική στάση στο προσφυγικό,  την στιγμή που η ένταση κτυπάει κόκκινο καθημερινά στο Αιγαίο και ενώ δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα από μια ενδεχόμενη κατάργηση των θεωρήσεων, κυρίως στην Λευκωσία, με τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης άφιξης τούρκων στις ελεύθερες περιοχές του νησιού..

Σε ότι αφορά την ένταση στο Αιγαίο οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές και έχουν εκφρασθεί σε ανώτατο επίπεδο ακόμη και από τον Τ. Ερντογάν και φυσικά δεν αφήνουν περιθώρια για τις συνήθεις ..καλοπροαίρετες ερμηνείες που σπεύδει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση, περί «κακών» στρατιωτικών, που δήθεν αυτονομούνται στο Αιγαίο από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τούρκοι επιμένουν να προκαλούν με κάθε τρόπο. Από την Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή έχουν δεσμεύσει παράνομα περιοχές εντός του ελληνικού FIR μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου για πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά (NAVTEX 370/16 και ΝΟΤΑΜ Α2297/16)

Η Αθήνα με τις ΝΟΤΑΜ Α1073/16 και Α1087/16 κήρυξε άκυρες τις αντίστοιχες τουρκικές, απορρίπτοντας τον τουρκικό ισχυρισμό ότι τα όρια του FIR Αθηνών είναι «θεωρητικά» και δεν μπορεί να θεωρηθούν γραμμή οριοθέτησης ή συνοριακή γραμμή μεταξύ των δυο χωρών. Στις Ελληνικές ΝΟΤΑΜ αναφέρεται αναλυτικά όλο το νομικό πλαίσιο με επίκληση και των σχετικών αποφάσεων του ICAO για τον ορισμό των περιοχών ευθύνης του FIR Αθηνών.

Η Τουρκία επανήλθε χθες με την ΝΟΤΑΜ Α2341/16 με την οποία απέρριψε εκ νέου τις ελληνικές θέσεις, ανακοινώνοντας ότι η άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί κανονικά..

Σύμφωνα με το ΑΠΕ και την ενημέρωση που δόθηκε από τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την «ικανοποίηση της Αθήνας» για την μέχρι τώρα υλοποίηση της συμφωνίας, ενώ εξήρε και την …αποτελεσματικότητα της (ανύπαρκτης) νατοϊκής ναυτικής δύναμης.

Σε ότι αφορά την ένταση στο Αιγαίο σύμφωνα με την ίδια πηγή ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την «δυσαρέσκεια» της ελληνικής κυβέρνησης για την εντεινόμενη παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Χωρίς να αναφέρεται ποια ήταν η απάντηση της τουρκικής πλευράς η ελληνική πηγή ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η … «ενεργοποίηση των διπλωματικών διαύλων με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Στην συνάντηση συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό όπου εκφράστηκε η υποστήριξη των δυο ηγετών στις συνομιλίες Αναστασιάδη –Ακιντζί,  αλλά και η διμερής συνεργασία.

Η προβοκάτσια που έστησε ο Erdogan, σε Αναστασιάδη και Τσίπρα

Δεν άντεξε η τουρκική διπλωματία την παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Κωνσταντινούπολη και την ύψωση της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας  στον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης  για την ανθρωπιστική κρίση  και έτσι επεχείρησε να στήσει προβοκάτσια εις βάρος  της Λευκωσίας και της Αθήνας.

Έτσι αιφνιδιαστικά χθες έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στο δείπνο  που  παρατέθηκε προς τιμήν των προσκεκλημένων  ηγετών  ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζι.

Η πρωτοβουλία αυτή του Τ.Ερντογαν προκάλεσε φυσικά την άμεση αντίδραση του Ν. Αναστασιάδη ο οποίος υποχρεώθηκε να μην παραστεί στο δείπνο, ώστε να μην νομιμοποιήσει με την παρουσία του την απόπειρα αναβάθμισης του διεθνούς στάτους του ψευδοκράτους, ενώ ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας  είχε προγραμματίσει να επιστρέψει στην Αθήνα και έτσι δεν παραβρέθηκε στο επίσημο δειπνώ που παρέθεσε ο κ. Ερντογάν, όπου μεταξύ των ξένων ηγετών, "πλασάρισε" και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μ. Ακιντζί.

Η κίνηση αυτή του Ερντογάν είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της Άγκυρας σε ότι αφορά το Κυπριακό ,φέρνει σε δύσκολη θέση τον Νίκο Αναστασιάδη  ο οποίος  εξαντλεί όλα τα όρια «καλής θέλησης» στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων και μεγαλώνει την καχυποψία των ελληνοκύπριων απέναντι στην Τουρκία του Τ.Ερντογάν που κρατά το κλειδί των εξελίξεων στο Κυπριακό.



Διαβάστε ακόμη:

- Αισιοδοξία για το αυριανό Eurogroup στη συνάντηση A. Merkel - Αλ. Τσίπρα