Τουρκική Navtex και για τα… Κύθηρα!

Τουρκική Navtex και για τα… Κύθηρα!

Με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς η Άγκυρα με κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο δείχνει τις διαθέσεις της έναντι της Ελλάδας, ανεβάζοντας τους τόνους σε όλα τα επίπεδα. Μετά τις απειλητικές κραυγές για το θέμα της απόφασης για χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό, τις απειλές για τα νησιά του Αιγαίου από τον πρωθυπουργό Binali Yildirim και την προετοιμασία για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες σε όλο το Αιγαίο ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονται ακριβώς στα όρια των χωρικών υδάτων των Κυθήρων, της Καρπάθου και άλλων νησιών του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου.

Όπως αναφέρει το mignatiou.com, με δυο NAVTEX (0020/18 και 0021/18) που εξέδωσαν χθες το βράδυ οι τουρκικές Αρχές αναγγέλλουν την διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών από το γερμανικό σκάφος R/V METEOR σε περιοχές «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» μέχρι νεότερα. Οι περιοχές αυτές καλύπτουν πολύ μεγάλη έκταση στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και φθάνουν μέχρι και τα όρια των χωρικών υδάτων των Κυθήρων! Το METEOR είναι το ίδιο σκάφος το οποίο ενώ πραγματοποιούσε πριν τρεις ημέρες έρευνες βάσει ελληνικής NAVTEX βόρεια της Λήμνου παρενοχλήθηκε από τουρκικό πολεμικό σκάφος, ενώ οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX με την οποία χαρακτήριζαν άκυρη την Ελληνική Αναγγελία των ερευνών αυτών, δηλώνοντας ότι για την περιοχή αρμόδιες για έκδοση NAVTEX είναι οι τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα πάντως με ελληνική Αναγγελία το Γερμανικό σκάφος πραγματοποιεί έρευνες σε περιοχή νότια της Λέσβου ενώ σύμφωνα με το δηλωμένο δρομολόγιο του πλοίου, μετά την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας θα αναχωρήσει με προορισμό την Κατάνια της Ιταλίας.

Οι επόμενες κινήσεις του METEOR θα δείξουν εάν πράγματι το γερμανικό σκάφος προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των ερευνών του, απευθύνθηκε και στην Τουρκία ζητώντας άδεια για έρευνες σε περιοχή που εμπίπτουν στην ελληνική αρμοδιότητα και συμπίπτουν μάλιστα με μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εντύπωση προκαλεί και πάλι (όπως έχει συμβεί και με το επίσης ερευνητικό σκάφος ODIN FINDER) ότι οι Ελληνικές Αρχές αποφεύγουν να εκδώσουν αντί-NAVTEX που να ακυρώνουν τις τουρκικές και να μην επιτρέπουν έτσι την δημιουργία στρεβλής εικόνας για το ποιος ασκεί κυριαρχικές αρμοδιότητες στο Αιγαίο, ακόμη και έξω από τα Κύθηρα.