Το διάβημα στην Άγκυρα και η προσπάθεια να εφαρμόσει στην πράξη το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο

Το διάβημα στην Άγκυρα και η προσπάθεια να εφαρμόσει στην πράξη το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο

Διάβημα, για την τουρκική παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo», καθώς και την έκδοση παράτυπης NAVTEX με την οποία στην ουσία η Άγκυρα επιχειρεί να εφαρμόσει στην πράξη το Τουρκολυβικό μνημόνιο, πρόκειται να προχωρήσει η ελληνική πρεσβεία στη γείτονα χώρα. Κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών δόθηκαν οδηγίες να υπάρξει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας. «Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη», υπογραμμίζει ο Νίκος Δένδιας.

Συστηματικά τα τελευταία 24ωρα, τουρκικά σκάφη επιχειρούν να αποτρέψουν το ερευνητικό πλοίο γαλλικών συμφερόντων «Nautical Geo» υπό σημαία Μάλτας να διεξαγάγει έρευνες ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου να χαρτογραφήσει την πιθανή πορεία του αγωγού EAST MED, ζητώντας του μέσω ασυρμάτου στοιχεία και λέγοντάς του ότι εισέρχεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Στην πραγματικότητα οι κινήσεις αυτές έχουν ως στόχο την αυθαίρετη και μονομερή «οριοθέτηση» της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο, εγχείρημα που στην πράξη «καταπίνει» όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Την εντολή στην ελληνική πρεσβεία να προχωρήσει σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας έδωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ενώ το θέμα είχε έρθει στην επιφάνεια έπειτα από ελληνική NAVTEX που είχε εκδώσει ο σταθμός Ηρακλείου για έρευνες μεταξύ 16-22 Σεπτεμβρίου, καθώς επίσης και την ANTI-NAVTEX από τουρκικής πλευράς, βάσει της οποίας η Αθήνα δεν έχει καμία δικαιοδοσία έξω από τα 6 ναυτικά μέλη ανατολικά της Κρήτης. 

Είχε προηγηθεί προχθές το απόγευμα έκδοση NAVTEX από τις τουρκικές αρχές με την οποία υποστηρίζουν ότι μέρος της περιοχής που ανήγγειλε τη διεξαγωγή  ερευνών ο Σταθμός του Ηρακλείου «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020 με την επιστολή A/74/757» Η τουρκική αναγγελία ισχυρίζεται ακόμη ότι η περιοχή εμπίπτει σε «περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και θα πρέπει όλες οι δραστηριότητες να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές».

Το Nautical Geo βρίσκεται στο «ραντάρ» της Τουρκίας καθώς η Άγκυρα αμφισβητεί το σχέδιο κατασκευής του EAST MED, θεωρώντας ότι η χάραξη του περνά από την «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και φυσικά πρόκειται περί σχεδίου που παρακάμπτει την Τουρκία στη μελλοντική μεταφορά των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Επίσης, η Τουρκία θέλει να «κατοχυρώσει» τα τετελεσμένα που επιχείρησε να επιβάλει με το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και τη μονομερή κατάθεση συντεταγμένων με τα υποτιθέμενα εξωτικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυθαίρετα έχει ορίσει και καταγράφονται στην επιστολή - ρηματική διακοίνωση της 18ης Μαρτίου του 2020, η οποία απορρίφθηκε με την ελληνική απάντηση της 20ης Απριλίου (A/74/819).

Το επόμενο διάστημα το Nautical Geo θα πρέπει να κινηθεί και προς ανατολικά για έρευνες νότια του Καστελόριζου αλλά και εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, εκεί που βρίσκεται το τριεθνές σημείο συνάντησης της Ελληνικής- Κυπριακής και Αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας  με την ελληνική πλευρά να αναμένει με ενδιαφέρον να δει τον τρόπο αντίδρασης που θα επιλέξει η Τουρκία.