Πώς το καθεστώς Ράμα συνεχίζει να αρπάζει ελληνικές περιουσίες

Πώς το καθεστώς Ράμα συνεχίζει να αρπάζει ελληνικές περιουσίες

Την ώρα που η ΕΕ δίνει σχεδόν «λευκή επιταγή» στο καθεστώς Ράμα προκειμένου να συνεχισθεί ομαλά η ευρωαλβανική πορεία, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προσπάθεια αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου με αιχμή την συστηματική υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών, που οδηγεί και διευκολύνει στην αλλοίωση και του δημογραφικού στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας.

Η προσπάθεια του αλβανικού καθεστώτος είναι είτε η άμεση και ευθεία υφαρπαγή περιουσιών, είτε ο εξαναγκασμός των Ελλήνων μειονοτικών να ξεπουλήσουν την περιουσία τους σε οργανωμένα και ελεγχόμενα από το καθεστώς επιχειρηματικά συμφέροντα (με τιμές που το ίδιο καθορίζει), με στόχο να χαθεί το μοναδικό και σημαντικότερο στοιχείο που «δένει» την μειονότητα με τις πατρογονικές εστίες της.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της τακτικής είναι η περίπτωση Ελλήνων πολιτών κληρονόμων σημαντικής περιουσίας στην αναπτυσσόμενη περιοχή των Εξαμιλίων που ενώ έχουν κερδίσει όλα τα δικαστήρια για την διεκδίκηση και κατοχύρωση της περιουσίας τους, ενώ έχουν προσφύγει στο ΕΔΑΔ, βλέπουν την περιουσία τους να εξαφανίζεται, καθώς Αλβανός επιχειρηματίας με την κάλυψη του καθεστώτος έχει αρχίσει να κτίζει πολυτελές τουριστικό συγκρότημα στην περιουσία τους.

Βάσει του γνωστού νόμου για την «τουριστική ανάπτυξη» δίνεται άδεια από το κράτος για ανοικοδόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων και ακόμη κι αν δικαιωθούν μετέπειτα οι ιδιοκτήτες γης, προβλέπεται ότι αν είναι μεγαλύτερο το κόστος της επένδυσης τότε οι ιδιοκτήτες αποζημιώνονται με τιμές όμως που έχει ορίσει το αλβανικό κράτος και δεν φθάνουν παρά μερικές δεκάδες ευρώ το μέτρο…

Ακόμη και το ΕΔΑΔ όμως από το 2016 σε μια πρωτοφανή τακτική έχει παγώσει την εκδίκαση των υποθέσεων, επικαλούμενο την... ιδιαιτερότητα και τα κενά στην αλβανική νομοθεσία, καθώς φαίνεται ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκρίνεται η «πολιτική λύση» στο περιουσιακό στην Αλβανία, κάτι που δίνει την ευκαιρία στο καθεστώς Ράμα να «τελειώνει» μια και καλή με τις ελληνικές περιουσίες.

Μεταφέρουμε την επιστολή την οποία λάβαμε (το ονόματα είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου) που αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η συστηματική και κρατικά καθοδηγούμενη προσπάθεια υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών, θέτοντας και την Αθήνα προ των ευθυνών της, καθώς η εναπόθεση όλων των θεμάτων στην ΕΕ, που υπάρχουν άλλες προτεραιότητες και άλλοι συσχετισμοί, εξυπηρετεί τελικά τα αλβανικές μεθοδεύσεις.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην απροκάλυπτη προσπάθεια των Τιράνων να οδηγήσουν σε «έξοδο» από την Αλβανία την ελληνική μειονότητα και σε πλήρη αφελληνισμό της Βορείου Ηπείρου με «εργαλείο» το περιουσιακό. Και τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται φυσικά μόνο με ευχολόγια ή τον εφησυχασμό ότι σε κάποια απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχει η αναφορά γενικώς στην επίλυση του περιουσιακού προβλήματος στην Αλβανία.

Η Ελλάδα έχει και πρέπει να χρησιμοποιήσει και σε διμερές επίπεδο όλα τα εργαλεία που διαθέτει, ώστε να μην θεωρείται πλέον «δεδομένη» από τον κάθε Ε. Ράμα, μια και η στάση αυτή αποθρασύνει ακόμη περισσότερο τον αλβανικό εθνικισμό και καθιστά ακόμη πιο ευάλωτη την Ελληνική Εθνική Μειονότητα

Η προστασία των ελληνικών περιουσιών στην Αλβανία αποτελεί εθνική υποχρέωση για την Ελλάδα και πλέον δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο…

Η επιστολή είναι η εξής:

«Η υπόθεση αφορά την επιστροφή κατασχεθείσας περιουσίας στην περιοχη Εξαμίλια. Το 1994 η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή των περιουσιών που είχαν κατασχεθεί από το καθεστώς Εμβέρ Χότζα. Ο κρατικός φορέας επιστροφής λεγόταν ΑΚΚΡ.

Το 2006 ο φορέας αποφάσισε με την απόφαση 260 την εξ αδιαίρετου επιστροφή στρεμμάτων στους κληρονόμους των δικαιούχων. Η κληρονόμος του 8/96 (που αντιστοιχούν σε 593 στρέμματα)του κτήματος ήταν η μητέρα μας Β.Π. κάτοικος Πατρών. Η περιοχή της γης είναι στα Εξαμίλια, απέναντι της Κέρκυρας. Ο φορέας ΑΚΚΡ εξέτασε όλα τα δικαιολογητικά και στοιχεία της και τα βρήκε καθόλα νόμιμα και έγκυρα.

Το 2008 μετά από δύο δικαστικές αποφάσεις στους Αγίους Σαράντα δόθηκαν στην μητέρα μας Β.Π. τα 593 στρέμματα στην περιοχή Εξαμίλια, παραθαλάσσια με απόσταση 2041 m από τις ακτές της Κέρκυρας(Άγιος Στέφανος). Στις αποφάσεις συμπεριλαμβάνονται και οι ακριβείς χάρτες του αποδιδόμενου κτήματος.

Εδόθηκαν δύο εντολές από τον αρμόδιο γενικό διευθυντή του ΑΚΚΡ κ. Πουλερι προς το υποθηκοφυλακείο Αγίων Σαράντα να εγγραφεί το κτήμα στο όνομα της μητέρας μας.

Ομοίως και το δικαστήριο των Αγίων Σαράντα μέσω του δικαστικου επιμελητή (κλητήρα) έδωσε εντολή στον υποθηκοφύλακα να εγγράψει τα όρια της κληρονομηθείσας περιουσίας στην Β.Π.. Καμιά από τις ανωτέρω εντολές δεν εκτελέστηκε. Ο υποθηκοφύλακας τιμωρήθηκε με πρόστιμο από τον κλητήρα 50000 LEK (οι κλητήρες στην Αλβανία έχουν αυτό το δικαίωμα) λόγω της μη εκτέλεσης των αποφάσεων.

Αντί να εγγραφεί η περιουσία, ο κεντρικός υποθηκοφύλακας Τιράνων κίνησε την διαδικασία ποινικής δίωξης εναντίον της μητέρας μας για πιθανή πλαστογραφία εγγράφων.

Η παραπάνω διώξη εξετάστηκε λεπτομερώς από την εισαγγελία Αυλώνας επί 9 μήνες απεφάνθη δε ότι όλα τα στοιχεία της Β.Π. καθώς και όλα τα προσκομισθέντα έγγραφα και οι διαδικασίες ήταν απολύτως σωστά . Η δίωξη απερρίφθη και έπαυσε. Παρόλα αυτά ο υποθηκοφύλακας των Αγίων Σαράντα εξακολούθησε να μην γράφει την περιουσία της Β.Π. στο υποθηκοφυλάκειο.

Αποταθήκαμε τότε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Φεβρουάριο 2011) εναντίον της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Ακόμα δεν έχει βγει αποτέλεσμα επειδή όλες οι αποφάσεις που αφορούν την Αλβανία έχουν παγώσει από το 2016.

Τέλος η κυβέρνηση της Αλβανίας ζήτησε δικαστική έρευνα (που διήρκεσε 7 χρόνια) για την νομιμότητα των τίτλων, στοιχείων και εγγράφων όλων των ιδιοκτητών των κτημάτων της περιοχής Εξαμίλια (τοποθεσία Kepi Skales).

Ταυτόχρονα για όλη την περίοδο της δικαστικής διαδικασίας πάγωσαν όλες οι αγοραπωλησίες και μεταγραφές στην ευρύτερη περιοχή στο υποθηκοφυλάκειο Αγίων Σαράντα κατόπιν εντολής της κυβέρνησης.

Εντωμεταξύ απεβίωσε η μητέρα μας κι εμείς οι δύο Μ.-Α.Π. και Ευρ.Π. είμαστε οι μόνοι νόμιμοι κληρονόμοι γεγονός που αναγνωρίστηκε από τις αλβανικές αρχές.

Η δικαστική έρευνα των ιδιοκτητών της περιοχής Εξαμίλια τελείωσε 7 Ιουνίου 2019 με πλήρη δικαίωση της πλευράς μας. Και πάλι δεν ενεγραφη το κτήμα στο υποθηκοφυλάκειο γιατί ο δικηγόρος του κράτους άσκησε έφεση στο αποτέλεσμα για όλους τους συμμετέχοντας που δικαιώθηκαν. Η έφεση στο Αργυρόκαστρο δεν έχει εκδικαστεί λόγω της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ Αλβανός μεγάλο-επιχειρηματίας καταπάτησε την έκταση μας που λόγω πανδημίας δεν μπορούσαμε να επισκεφθούμε για 18 μήνες και χτίζει τουριστικά καταλύματα που τα ονομάζει Arameras Beach Lodges Ksamil.

Στις 25 Ιουνίου 2021 ασκήσαμε μέσω Αλβανού δικηγόρου ασφαλιστικά μέτρα στην εισαγγελία και επερώτηση στην αστυνομία, πολεοδομία και δημαρχείο Αγίων Σαράντα και αναμένουμε τα αποτελέσματα.

Οι Αλβανικές αρχές κατά πληροφορίες είναι ενήμερες για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του Arameras Beach Lodges Ksamil.

Μ.-Α.Π. και Ευρ.Π.»