Παρέμβαση του ΟΗΕ ζητά η Κύπρος για τις τουρκικές παραβιάσεις

Παρέμβαση του ΟΗΕ ζητά η Κύπρος για τις τουρκικές παραβιάσεις

Του Νίκου Μελέτη

Σαφές μήνυμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά λίγο πριν την καθοριστική για την αναζήτηση τρόπων επανέναρξης των συνομιλιών για το κυπριακό συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, αποτελεί η επιστολή που κατέθεσε στον ΟΗΕ η Κυπριακή Δημοκρατία στις 23 Ιουλίου στην οποία καταγράφει το πλήθος των παραβιάσεων του Εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη.

Η επιστολή που υπογράφεται από τον εμπειρότερο ίσως κύπριο διπλωμάτη και επί σειρά ετών επίσημο διαπραγματευτή που ανέλαβε και πάλι την θέση του Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ κ.Α. Μαυρογάννη καλεί την άλλη πλευρά να εγκαταλείψει κινήσεις για επιβολή διχοτομικών τετελεσμένων και υπονόμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν συμβάλλουν στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Η επιστολή (A/73/958–S/2019/594) κατατέθηκε στον ΟΗΕ στις 23 Ιουλίου και δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο στις 25 Ιουλίου.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην διάρκεια του Μαΐου, καταγράφεται έντονη παρουσία Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της Τουρκίας τύπου Bayraktar και UAV Anka, αναδεικνύοντας έτσι το νέο επίπεδο απειλής που προκύπτει και για την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα.

Η επιστολή:

«Μετά από οδηγίες της κυβέρνησής μου, διαβιβάζουμε δύο έγγραφα που καταγράφουν τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου, τις παραβάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων της Κύπρου (βλ. παράρτημα I) και την παράνομη χρήση κλειστών λιμένων και αερολιμένων στην Κύπρο, από την Τουρκία, κατά τη διάρκεια του μηνός Μαΐου 2019 (βλ. παράρτημα ΙΙ). Αυτό το πλαίσιο συμπεριφοράς προκαλεί σοβαρή ανησυχία για την Κυπριακή Δημοκρατία και συνιστά διαρκή παραβίαση της κυριαρχίας της και προστίθεται στις καταστροφικές συνέπειες της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής μέρους της επικράτειάς της από την Τουρκία.

Επιπλέον, η επίμονη πολιτική παραβίασης του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, και η παραβίαση των διεθνών κανόνων και κανονισμών αποτελεί διαρκή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επηρεάζει αρνητικά την περιφερειακή σταθερότητα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο και αποτρέπει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο.

Η Τουρκία συνεχίζει να παρενοχλεί συστηματικά στρατιωτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων της Λευκωσίας μέσω ραδιοφωνικών κλήσεων ενώ, κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, το καθεστώς που έχει εγκατασταθεί από την κατοχική δύναμη στην περιοχή της Κύπρου που έχει υπό κατοχή, έχει παράνομα εξέδωσε τρεις ΝΟΤΑΜ σχετικά με τις ασκήσεις που διεξήγαγε η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Επιπρόσθετα, τα Τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν συστηματικά το αεροδρόμιο Τύμπου, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα μετά το κλείσιμο, από την Κυπριακή κυβέρνηση, όλων των σημείων εισόδου στις περιοχές όπου δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο. Οι εν λόγω δράσεις της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να κατέχει το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, στοχεύουν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κύπρου, εδραιώνοντας τη συνεχιζόμενη de facto διαίρεση και αναβαθμίζοντας το καθεστώς της αποσχιστικής οντότητας από το κατεχόμενο έδαφος της Δημοκρατίας. Από την άποψη αυτή, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι υπάρχει μόνο ένα κυπριακό κράτος, το οποίο είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ορίζεται και σε διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ιδίως τα ψηφίσματα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας (1983) και το σημείο 550 (1984)), στα οποία το Συμβούλιο κήρυξε νομικά άκυρο το υποτιθέμενο αποσχισθέν τμήμα της Κύπρου.

Εξ ονόματος της κυβέρνησής μου, διαμαρτύρομαι σθεναρά για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου από την Τουρκία, καθώς και για τις παραβάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας από τους τελευταίους, και ζητώ την άμεση παύση τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει την έκκλησή της να γινουν σεβαστά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να τηρηθούν οι αρχές της κυριαρχίας και της μη παρέμβασης που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη.

Τέλος, θα ήθελα να παροτρύνω την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να επικεντρώνονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην προώθηση της διχοτόμηση της Κύπρου μέσω της δημιουργίας τετελεσμένων επι του πεδίου και της εδραίωσης του status quo, μεταξύ άλλων επιδιώκοντας την πολιτική αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας. Θα σας παρακαλούσα να κυκλοφορήσετε την παρούσα επιστολή και τα παραρτήματά της ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης στο σημείο 45 της ημερήσιας διάταξης και του Συμβουλίου ασφαλείας.

Ανδρέας Μαυρογιάννης»

Διαβάστε την επιστολή και τη λίστα των παραβιάσεων εδώ.