7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Μ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Μ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση ξεκίνησε τις 16:30, όπως είχε προγραμματιστεί, και διήρκησε περίπου μία ώρα, ενώ πραγματοποιήθηκε στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα του Προεδρικού Μεγάρου της Τουρκίας.

Δείτε live τις κοινές δηλώσεις:

«Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό μου Μ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Συζητήσαμε για τις διμερείς & τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις & διεθνή ζητήματα», ανέφερε σε tweet του μετά τη συνάντηση ο Ν. Δένδιας.
 

Την κατ' ιδία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών διαδέχθηκαν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Οι δύο πλευρές εξέτασαν ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμή του, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

Σημειώνεται πως τον κ. Δένδια συνοδεύουν στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.

Σχετικά με τη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής ανακοινώσεις ή δήλωση από τις δυο πλευρές, ενώ ζητήθηκε από την τουρκική πλευρά, όπως έκαναν σήμερα γνωστό νωρίτερα διπλωματικές πηγές.

Στην Κύπρο την Παρασκευή ο Ν. Δένδιας

Την Παρασκευή Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Κύπρο προκειμένου να συμμετάσχει στην τετραμερή υπουργική Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που θα διεξαχθεί στην Πάφο.

Οι συζητήσεις των κατ’ ιδίαν και διευρυμένων συνομιλιών της Συνόδου θα εστιάσουν στις περιφερειακές εξελίξεις, τα ενεργειακά, την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στις 17:30 στον Τύπο.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και του Ισραήλ Gabi Ashkenazi, καθώς και με τον Διπλωματικό Σύμβουλο του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Δρ. Gargash.