7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Δένδια - Ερντογάν στην Άγκυρα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Δένδια - Ερντογάν στην Άγκυρα

Μια ώρα κράτησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Άγκυρα. Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής ανακοίνωση η δήλωση από τις δυο πλευρές, ενώ η εν λόγω συνάντηση ζητήθηκε από την τουρκική πλευρά, όπως έκαναν σήμερα γνωστό νωρίτερα διπλωματικές πηγές.

Στη συνάντηση είναι παρών και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στις 16:30 (15:30 ώρα Ελλάδος) με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα διμερών σχέσεων, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί και το μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία. Εκτιμάται ότι θα τεθεί στη συνάντηση και το κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ η επίσκεψη Νίκου Δένδια θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμή του, από τον  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

Τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών συνοδεύουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.